Ultima poză de pe Marte trimisă „acasă” de rover-ul Opportunity

Ultima poză de pe Marte trimisă „acasă” de rover-ul Opportunity

Rover-ul Opportunity de pe Marte a reușit să se mai uite o dată în jur și să salveze peisajul pentru posteritate, înainte ca o furtună marțiană de nisip să îi pună capăt zilelor.

Imaginea însumează esența misiunii lui Opportunity. În ea poți vedea o panoramă care combină atât cele mai recente trasee ale rover-ului, cât și drumul pe care avea să meargă înainte să îl doboare furtuna. Arată cam așa:

opportunity ultima fotografie

Rover-ul Opportunity nu trebuia să funcționeze atât de mult timp. În mod normal, misiunea lui ar fi trebuit să dureze 90 de zile, dar s-a extins pe 15 ani. În acest timp, a tot făcut poze precum un turist entuziasmat. Ultima sa fotografie de 360 de grade a fost făcută în mai 2018 și a durat 29 de zile pentru a fi realizată. în acest timp, Opportunity a realizat 354 de cadre separate, pe care le-a trimis ulterior la NASA pentru a fi alipite.

Mare parte din cadre sunt colorate, cu excepția câtorva din colțul stânga-jos. Acelea sunt alb-negru pentru că rover-ul nu mai avea foarte multă energie, astfel încât nuanțele de verde și violet s-au pierdut.

„Această panoramă finală semnifică ceea ce a făcut ca rover-ul nostru Opportunity [să aibă] o misiune atât de remarcabilă de explorare și descoperire”, a explicat John Callas, de la NASA’s Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California. „În dreapta față de centru poți vedea marginea craterului Endeavor cum răsare în distanță. Chiar la stânga de asta, urmele rover-ului își încep coborârea dinspre orizont și își unduiesc calea către [formațiunile] geologice pe care oamenii noștri de știință voiau să le examineze îndeaproape. Și la dreapta de tot și stânga de tot este baza Văii Perseverance și podeaua craterului Endeavor, pure și neexplorate, așteptând vizite de la viitori exploratori”.

Cine sau ce vor fi acei viitori exploratori nu se știe, dar rămâne de văzut.

Citește și:
Etichete: