Cercetătorii au aflat la ce ajută micro-dozarea LSD-ului

de: Bianca Prangate
18 02. 2019

Drogurile psihedelice îi fascinează pe cercetători prin felul în care pot afecta ele creierul uman. Mai nou, oamenii de știință au descoperit felul în care creierul este afectat după ce unei persoane îi sunt administrate micro-doze de LSD.

Mulți oameni spun că micro-dozarea zilnică de LSD îi ajută să facă față job-urilor presante pe care le au. Cercetătorii au descoperit că micro-dozarea acestui drog poate reduce simptomele de depresie și de stres și să îmbunătățească capacitatea de concentrare. Întregul studiu a fost publicat în jurnalul PLOS One.

Studiul s-a bazat pe două experimente diferite. „În ultimii câțiva ani a fost un interes intens din partea [mass-media în privința] micro-dozării”, a spus cercetătorul Vince Polito, de la Macquarie University, care a luat parte la studiu, potrivit PsyPost. „Există mii de articole de știri și povești personale [în mediul online] care descriu o gamă largă de beneficii asociate cu micro-dozarea, dar există foarte puține dovezi științifice asupra subiectului Am vrut să vedem dacă aceste afirmații erau justificate sau dacă efectele micro-dozării puteau fi explicate de așteptări sau de placebo„.

Într-unul din experimente, au fost observate dispoziția, atenția și capacitatea de acțiune a 63 de oameni pe parcursul a șase săptămâni în care li s-au administrat micro-doze de LSD. În celălalt experiment, cercetătorii au analizat părerile preconcepute și așteptările pe care 263 de oameni le au cu privire la ideea de micro-dozare a LSD-ului.

Rezultatele primului experiment nu s-au potrivit cu așteptările descoperite în cel de-al doilea. Cei mai mulți oameni aveau tendința de a presupune că micro-dozarea are efecte profunde, spirituale asupra vieților oamenilor. Cu toate astea, efectele micro-dozării de LSD s-au dovedit însă a fi destul de subtile. Oamenii au simțit că se pot concentra puțin mai bine și că se simt mai puțin stresați, dar nu au avut parte de vreun trip. Cu toate astea, cercetătorii trebuie să mai studieze ce efecte poate avea micro-dozarea asupra oamenilor, întrucât sunt prea puține studii care să confirme eficiența acestora.