08 nov. 2018 | 13:00

Ce este efectul nocebo, verișorul malefic al efectului placebo

ȘTIINȚĂ
Ce este efectul nocebo, verișorul malefic al efectului placebo
The Connection

Probabil ai auzit de efectul placebo – atunci când pacienții cred că primesc un medicament revoluționar, dar de fapt li se dă o pastilă de zahăr, și totuși se vindecă. La pol opus se află efectul nocebo.

Efectul nocebo funcționează ca cel placebo, dar pe dos. Practic, pacienții primesc o pastilă de zahăr – fără ca ei să știe acest lucru – și li se spune că are efecte adverse îngrozitoare. Mai apoi, ei încep să afișeze acele efecte adverse. Cu alte cuvinte, simplul gând că există riscuri le poate afecta în mod negativ recuperarea. Precum efectul placebo, nocebo arată cât de mare este puterea sugestiei.

„Oamenii au observat acest lucru de ceva timp”, a explicat John Kelley, director al programului de studii placebo și întâlniri terapeutice de la Harvard Medical School. „Oricând analizezi orice teste de control la întâmplare, este suprinzător cât de bine profilul de efecte secundare al placebo-ului imită profilul de efecte secundare al tratamentului activ. Este purea imaginației. Dacă îi ceri cuiva să își imagineze o scenă vizuală în monte, poți vedea pe MRI cum lobii lor occipitali – porțiunile din creier care se ocupă de vedere – se activează […]. Doar dacă îți imaginezi că ceva se întâmplă este suficient să activezi acele porțiuni din creier asociate cu acel gând sau acea grijă sau acea durere”.

Cercetătorii de la Technical University of Munich din Germania au studiat în 2012 fenomenul nocebo. Ei au analizat 31 de studii de profil și au descoperit că efectul nocebo este foarte des întâlnit. Acest efect atrage după el o problemă de natură etică. Pe de o parte, dacă doctorii le spun pacienților despre posibilele efecte negative ale unor medicamente, gândul ar putea duce la un rezultat cât se poate de prost pentru aceștia. Pe de altă parte, dacă nu le comunică pacienților efectele negative și ceva rău se întâmplă, pot fi dați în judecată pentru malpraxis. Astfel, doctorii sunt nevoiți să le comunice pacienților riscurile, chiar dacă efectul nocebo le poate împiedica procesul de vindecare.