Țigările IQOS sunt mai periculoase decât îți place să crezi

de: Teodora Tudosie
09 04. 2019

Oamenii văd țigările electronice și dispozitivele de încălzit tutunul precum IQOS ca o variantă ceva mai sănătoasă și mai convenabilă a fumatului.

Filtrele țigărilor electronice IQOS produc substanțe extrem de toxice pentru corpul uman, a descoperit un laborator elvețian.

Aceste toxine periculoase se numesc izocianați. Sunt eliberate atunci când filtrele de polimeri sunt încălzite până la o temperatură de 100 de grade Celsius. Inhalarea izocianaților în timpul folosirii dispozitivului IQOS este foarte problematică, potrivit lui Rainer Kaelin, pneumolog în cadrul Swiss Lung League. Chiar și în cantități mici, această substanță poate cauza probleme grave de sănătate.

Totuși, laboratorul care a făcut descoperirea nu a verificat dacă această substanță este inhalată de către fumător în timpul utilizării unei țigări electronice.

Izocianații pot cauza boli chiar și doar după trei luni de la expunere. În cazuri extreme, inhalarea substanței a dus la boli mortale după numai un an.

Compania producătoare, Philip Morris, este conștientă de situație recunoaște problema. Totuși, un purtător de cuvânt a garantat că toxina nu este inhalată de oameni atunci când folosesc un dispozitiv IQOS, potrivit SonntagsZeitung.

Ce riscă cei care folosesc dispozitive de tipul IQOS

Dispozitivele de tipul IQOS au devenit foarte populare și în România. Oamenii au înlocuit țigările obișnuite cu aceste țigări electronice. Cele din urmă nu ard tutunul, ci îl încălzesc. Pe de altă parte, pot fi folosite și în interior. Legea prin care nu mai pot să fumeze înăuntru i-a supărat pe unii români. Aceste dispozitive vin ca o opțiune rezonabilă pentru ei.

Totuși, oamenii nu prea știu în general ce riscuri presupun aceste dispozitive. Experții susțin că deși folosirea unor țigări electronice este puțin mai bună decât fumatul unor țigări clasice, asta nu înseamnă că dispozitivele de genul IQOS, Glo sau altele nu cauzează și probleme.

Robert Jackler, profesor de otorinolaringologie la Stanford, explică simplu acest fenomen, pentru Wired. Acesta folosește ca termen de comparație viteza cu care conduci mașina. Țigările clasice ar fi echivalentul unei viteze de peste 140 de km/h și țigările electronice unei viteze de 120 km/h. Deși ultima este puțin mai sigură, tot este suficient de periculoasă pentru a provoca accidente.