14 sept. 2015 | 15:47

Tutunul ar putea contribui la vindecarea cancerului

ACTUALITATE
Tutunul ar putea contribui la vindecarea cancerului

Deși sună ca un paradox, ținând cont de faptul că tutunul cauzează, combinat cu alți factori, cancer pulmonar, se pare că acesta poate ajuta la tratarea altor forme de cancer.

Faptul că tutunul nu e cel mai prietenos ingredient pentru organism nu e o noutate. Fumatul este una dintre cauzele majore de îmbolnăvire și mortalitate în întreaga lume, fiind știut că speranța de viață a unui fumător este cu 5–20 de ani mai mică. Riscul cel mai important al consumului de tutun îl reprezintă asupra sistemului cardiovascular, mai precis fumatul este unul dintre cei mai importanți factori de declanșare a infarctul miocardic (atacul de cord), boli ale sistemului respirator, precum Bronhopneumonie Obstructivă Cronică (BPOC), emphysema și cancer, în special cancer la plămâni, cancer la laringe sau gură.

Înainte de Primul Război Mondial, cancerul la plămâni era considerată o maladie foarte rară, pe care majoritatea doctorilor nu ar fi ajuns să o întâlnească în întreaga lor carieră. Odată cu popularizarea fumatului de tutun după război, a apărut practic o epidemie de cancer la plămâni.

Se pare că atunci când nu e fumat, tutunul are proprietăți uimitoare. Elementul-cheie în chimioterapie poate fi obținut și grație lui. Etoposidul este un medicament folosit în chimioterapie, în cazul cancerelor pulmonare, ovariene, testiculare, precum şi în limfom. Nu poate fi obţinut fără un ingredient cheie, numit podofilotoxină, găsită în mod natural într-o plantă din Himalaya, Sinopodophyllum hexandrum, care însă creşte lent şi se găseşte destul de greu.

Cercetătorii americani au reuşit, cu ajutorul ingineriei genetice, să modifice planta de tutun, nicotiana benthamiana, pentru a crea un nou extract ce poate fi folosit pentru a obţine etoposidul, scriu cei de la Mediafax.

Specialiştii s-au concentrat asupra a patru gene din planta de tutun, cunoscute ca fiind implicate în producţia de podofilotoxină, apoi au analizat datele plantei pentru a identifica gene similare. Ulterior, au manipulat planta de tutun pentru a activa noi gene şi au identificat compuşii rezultaţi în ţesutul frunzelor. În total, autorii au identificat şase noi gene, care, combinate cu cele patru iniţiale, au produs un nou ingredient pentru etoposid, desmetil-epipodofilotoxină. Cercetătorii spun că noul ingredient-cheie este mai eficient decât cel obţinut din planta Sinopodophyllum hexandrum.

Autorii studiului, publicat în revista Science, au pus la punct metoda prin care poate fi recreat acest ingredient în tutun, în speranţa că vor putea aplica procedura şi în cazul altor plante şi a obţine apoi medicamente anticancer mai performante.