Lupta anti-fumat, dusă la absurd: trebuie să ai 100 de ani ca să cumperi

Lupta anti-fumat, dusă la absurd: trebuie să ai 100 de ani ca să cumperi
Bianca Prangate
Bianca Prangate
15:55 06.02.2019

Dacă atunci când au apărut, țigările erau lăudate ca fiind leacul pentru astm și alte afecțiuni, astăzi știm că nu aduc nimic bun: miros urât, sunt o pierdere de bani și îți rod sănătatea încet și sigur. Tocmai de aceea, statul Hawaii le va interzice – nu complet, ci doar persoanelor care au mai puțin de 100 de ani.

Reprezentantul statului, Richard Creagan, a propus o nouă lege pentru statul Hawaii, care prevede ca vârsta minimă de cumpărare a țigărilor să crească gradual, până în 2024, de la 21 de ani la 100 de ani. Dacă legea va fi aprobată, ar putea fi începutul sfârșitului pentru comerțul legal cu țigări din Statele Unite ale Americii.

Că țigările nu sunt bune în vreun fel pentru sănătatea ta este indiscutabil: acestea îți afectează negativ aproape fiecare organ al corpului, sunt cauza principală a morților ce pot fi prevenite la nivel global și ucid aproximativ 1.300 de americani zilnic. Cu toate astea, doar 6% din totalul global al fumătorilor se lasă de țigări anual, pentru că dependența de nicotină este mult prea puternică pentru a o putea depăși.

„Asta este mai letal, mai periculos decât orice drog [care se poate oferi cu prescripție] și este mai captivant”, a zis Creagan. „În opinia mea, iei oameni care sunt sclavi departe de o dependență oribilă și îi eliberezi de o sclavie oribilă”.

Deși populația din Hawaii ar beneficia enorm de o asemenea lege, economia statului ar avea de suferit destul de mult. În prezent, statul generează anual 100 de milioane de dolari din taxele pentru țigări. Tocmai de aceea creșterea limitei de vârstă pentru cumpărarea țigărilor ar fi graduală (30 de ani în 2020, 40 de ani în 2021, 50 în 2022, 60 în 2023 și 100 în 2024). În acest mod, statul va putea să descopere modalități prin care să stabilizeze economia.

„Noi, ca legislatori, avem o datorie să facem lucruri pentru a salva viețile oamenilor”, a zis Creagan. „Dacă nu interzicem țigările, ucidem oameni”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: Futurism
Etichete: