Între intimitate și confort: riscurile unui utilizator de Alexa sau Google Assistant, prin boxe inteligente
Poate nu folosești una, dar piața de boxe inteligente a explodat în diverse colțuri ale lumii. Este doar o chestiune de timp până când vei fi dependent de Alexa, Google Assistant, Siri sau, într-o măsură mai mică, Cortana.
O boxă inteligentă este fascinantă. Chiar dacă nu știe să-ți aducă o bere din frigider, știe să-ți redea muzica preferată, să-ți spună cum e vremea mâine, să-ți comande un Uber, să-ți stingă becul în sufragerie și nu numai. Acest nivel de confort vine însă cu un compromis major pe partea de intimitate a datelor. Momentan, suntem în etapa de învățare a riscurilor. Din păcate, majoritatea veștilor de pe acest front nu sunt îmbucurătoare.
Nu-și dorește nimeni asta, dar comenzile pe care le-ai adresat unei boxe inteligente Amazon Echo sau Google Home sunt puse la păstrare pe perioadă nedeterminată pe serverele giganților din spate. Există mii de oameni angajați care ascultă acele înregistrări cu scopul de a îmbunătăți performanța asistenților virtuali care îți fac viața mai ușoară.
Problemele apar în momentul în care companii terțe, sub o monitorizare relaxată, ajung să interacționeze cu înregistrările de la tine din casă și, inevitabil, ”le scapă” pe internet. Asta s-a întâmplat de curând cu o companie parteneră Google.
Discuțiile din casă, ajunse pe net: cum a greștit Google
Dacă ai uitat, îți aduc aminte cei de la Google, care au fost nevoiți să recunoască faptul că aproximativ o mie de înregistrări ale utilizatorilor de Google Assistant au scăpat pe internet. Gestul a fost făcut de un angajat al unei companii terțe contractate de gigantul din Mountain View. Ca pachetul să fie complet, unele dintre înregistrările respective sunt de natură personală.
Înregistrările respective au fost analizate de jurnaliști și au scos la iveală niște adevăruri îngrijorătoare. Deși oficialii Google afirmaă contrariul, se pare că o boxă inteligentă sau asistentul virtual de pe telefon înregistrează ceea ce spui chiar și dacă nu începi cu cuvântul cheie. Hey Google este necesar pentru inițierea unei comenzi, dar nu este necesar pentru ca o discuție privată a ta să ajungă, ocazional, pe serverele Google.
Argumentul oficial pentru acel scenariu este că s-a înregistrat un fals pozitiv. Cu alte cuvinte, Google Assistant crede că i te-ai adresat, înregistrează ”comanda” și o trimite către ferma de servere a gigantului, doar ca rețelele neurale din celălalt capăt al lumii să confirme că a fost o eroare. În acel moment, boxa nu face nimic, dar înregistrarea rămâne imortalizată pentru eternitate.
În teorie, înregistrările sunt anonimizate. Adică nu sunt însoțite de adresa de email a persoanei care le-a inițiat, numărul de telefon sau adresa de acasă. Pe de altă parte însă, dacă ai început să arunci întrebări medicale către boxă, iar vocea ta este una populară de la TV, ideea de anonimitate se duce pe apa sâmbetei.
În mod previzibil, după ce evenimentul detaliat mai sus a făcut înconjurul internetului, cei de la Google au activat modul panică. Au promis că vor înăspri restricțiile legate de contractori, vor face imposibilă copierea înregistrărilor și, per ansamblu, vor spori securitatea serverelor in-house. În practică, toate aceste detalii tehnice sunt valabile până la următorul scandal.
Google te lasă să dezactivezi înregistrările vocale, Amazon nu
Majoritatatea celor care au testat boxe inteligente, mai ales în SUA, sunt de părere că Amazon Alexa este cel mai bun asistent virtual. Nu contează dacă ești fan Google, Apple sau Microsoft, eficiența maximă a întregului concept de boxă inteligentă o obții ca utilizator de Amazon Echo.
Pe de altă parte, de curând, a ieșit la iveală faptul că mii de angajați Amazon îți ascultă comenzile pe care le adresezi asistentului virtual Alexa pentru scopul nobil de a-i îmbunătăți funcționalitatea. Procesul nu este foarte transparent, iar când cei de la Bloomberg au făcut dezvăluirea, nu a durat mult până a devenit virală.
Cu alte cuvinte, Google și Amazon înregistrează toate comenzile pe care le adresezi boxelor inteligent și le păstrează pe serverele in-house. Dacă ești norocos, rămân doar pe serverele giganților. Dacă nu, ajung pe internet. Spre deosebire de Amazon însă, Google te lasă să-ți asculți toate înregistrările din trecut, să le ștergi sau să dezactivezi pentru totdeauna salvarea lor. Mecanismul nici nu este foarte complicat.
Accesează această pagină Google și du-te până jos la secțiunea Voice & Audio Activity. Partea simplă implică să debifezi întreaga funcționalitate prin butonul albastru din dreapta sus. Sfatul meu este însă să apeși pe Manage Activity și să-ți asculți comenzile pe care le-ai adresat Google Assistant, fără măcar să fi avut vreodată o boxă inteligentă în perimetru. Fiecare înregistrate are un buton marca Play în dreptul ei.
Dacă vrei să ștergi doar anumite înregistrări vechi, apăsă pe coșul de gunoi din dreapta lor. În cazul în care te încântă ideea de a le șterge pe toate, în partea de sus a ferestrei, în dreptul câmpului de căutare, apasă pe cele trei buline din dreapta. Fă click Today în dreptul secțiunii Delete by date, bifează All Time și confirmă gestul cu Delete.
Cum funcționează o boxă inteligentă, ca să știi de ți-e frică
Una peste alta, ca utilizator de gadgeturi, ești pus într-o situație dificilă. Practic, ești pus să alegi între un grad de intimitate sporită, securitate și siguranță sau un nivel mai mare de confort. Nimic nu este mai plăcut și nesănătos decât să ”mori” pe canapea, iar o boxă Google Home, Amazon Echo sau Apple HomePod facilitează enorm acest destin.
Înainte să te îngrijorezi însă, este important de înțelegi cum funcționează o boxă inteligentă și de ce nu este neapărat ”omul negru” al tehnicii moderne. O boxă inteligentă ascultă în permanență ce se întâmplă în casă, dar nu înregistrează decât în momentul în care percepe cuvântul cheie, Hey Siri, Alexa, Hey Google, etc.
Înregistrările care nu au legătură cu asistenții virtuali, dar ajung totuși pe serverele companiilor menționate mai sus, pleacă de la premisa că ai spus cuvântul cheie, chiar și atunci când nu ai făcut-o. Din păcate, aceste gadgeturi aparent futuriste, de fapt, nu sunt atât de deștepte și, de aici, vine nevoia de îmbunătățire.
Fără acces la internet, cel mai scump Amazon Echo este complet și absolut incapabil să facă orice. Comenzile tale sunt trimise către cloud pentru a fi transcrise, interpretate și, dacă este cazul, executate. Într-o lume ideală, Amazon sau Google nu-și doresc ca tot ce vorbești lângă un asistent virtual să fie înregistrat și trimis în capătul celălalt al lumii. Acel tratament se aplică doar comenzilor intenționate.
Din păcate, pentru că tehnologia este încă la început, iar oamenii spun aceleași cuvinte simple într-o mie de feluri diferite, va mai dura un pic până când Alexa va fi singurul cuvânt care va declanșa o înregistrare. Într-un mod cât se poate de realist, problema nu ține de numărul de microfoane de pe o boxă și nici măcar de gălăgia din casă, ci de eficiența unor rețele neurale care vor deveni mai bune și mai eficiente prin exerciții. Acele exerciții sunt înregistrările cu tine strigând de cinci ori la boxă să-ți spună vremea la Brașov, deși nu știe română.