Mii de angajați Amazon îți ascultă comenzile adresate asistentului virtual Alexa

Mii de angajați Amazon îți ascultă comenzile adresate asistentului virtual Alexa

Există un număr impresionat de boxe inteligente și alte echipamente dotate cu asistentul virtual Alexa de la Amazon. S-ar putea însă să includă o funcție care te va supăra.

Foarte multe companii importante din tech și-au lansat în ultimii ani boxe inteligente. Pe lângă faptul că facilitează audiția de muzică și pot fi împerecheate cu telefonul, atuul lor major constă în includerea unui asistent virtual. Apple HomePod vine cu Siri, Google Home include Google Assistant, iar boxele Echo ți-o pun la dispoziție pe Alexa. 

Cei mai mulți le evită de frica faptului că ceea ce vorbesc pe lângă ele se transmite către serverele producătorului. Mai mult decât atât, unii se gândesc că angajați ai marilor giganți din domeniu îți ascultă comenzile formulate în confortul căminului.

Conform unui raport al celor de la Bloomberg, toate fricile tale au fost justificate, cel puțin când vine vorba de Amazon și a sa Alexa. Aparent, există o fermă formată din mii de angajați Amazon care nu fac altceva decât să-ți asculte dialogurile cu asistentul virtual de pe boxele Echo. Poate suna terifiant la prima vedere și, într-o oarecare măsură, chiar este. E totul pentru un scop nobil însă și ține de îmbunătățirea performanței modului de recunoaștere vocală.

Amazon dedică atât de multe resurse acestei activități pentru ca Alexa să înțeleagă mai bine cum vorbesc oamenii în mod uzual. Aceste îmbunătățiri nu pot fi făcute decât cu oameni. Din câte se pare, activitatea cu pricina nu are legătură cu spionajul și, cu atât mai puțin, cu vânzarea datelor obținute către terți.

Cei de la Amazon nu s-au ferit să publice un comunicat de presă pe marginea subiectului, deși ar fi fost mai constructiv să fie mai transparenți în ceea ce privește practica de mai sus. ”Nu extragem decât o mostră extrem de mică de înregistrări vocale de la Alexa pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor. Avem măsuri de precauție stricte, atât tehnice, cât și operaționale. În plus, avem zero toleranță pentru abuzarea sistemului. Anagajații nu au acces direct la informații care pot identifica persoana sau contul [din spatele înregistrărilor], ca parte din fluxul de lucru.”

Ține de tine dacă îi crezi pe cei de la Amazon sau nu și dacă ești de părere că se justifică investiția într-o boxă inteligentă cu acest posibil compromis de intimitate. Una peste alta, argumentul nu pare absurd.