Inteligența artificială care poate detecta dacă o operă de artă este un fals

de: Bianca Prangate
26 04. 2019

Un cuplu din Massachusetts a reușit să creeze, în timpul lor liber, o inteligență artificială capabilă să identifice picturile Rembrandt originale de cele false în 90% din cazuri.

Studiul celor doi amatori, Steven Frank și Andrea Frank, este analizat acum de oamenii de știință de la  IEEE Transactions on Neural Networks and Learning Systems. Inteligența artificială e bazează pe conceptul de entropie, împrumutat din termodinamică. În sistemele fizice, entropia se referă la cantitatea de tulburare dintr-un volum anume. Într-o imagine, ea vizează cantitatea de informații utile dintr-un fișier.

Nivelul de entropie dintr-o imagine se referă la cât de monotonă sau algoritmică este o imagine (un nivel mai mic) sau cât de imprevizibilă este ea (un nivel mai mare). Acest scor nu măsoară estetica imaginii – de acest lucru se pot ocupa criticii. Însă poate fi relevant pentru un computer, tocmai de aceea cuplul din Massachusetts a vrut să vadă dacă ar putea antrena o inteligență artificială se recunoască imitațiile picturilor artistului Rembrandt.

În 1935, se estima că există cam 611 picturi ale artistului. În prezent, se aproximează că doar jumătate din ele sunt veritabile, din cauza faptului că există multe imitații și falsuri ale picturilor lui Rembrandt. Inteligența artificială ar putea ajuta în identificarea falsurilor de originale.

Cuplul din Massachusetts a antrenat o rețea neurală convoluțională – un tip de rețea folosit adeseori în algoritmii de recunoaștere facială – cu ajutorul a sute de picturi ale lui Rembrandt și falsuri. Doar că ei nu au antrenat inteligența artificială cu picturi întregi (acelea ar fi durat prea mult să fie încărcate, având mai mulți GB, și ar fi fost oricum prea puține pentru a antrena cu succes orice inteligență artificială), ci cu bucățele mai mici din acestea – în total, 13.000 de bucăți.

Primele rezultate sunt promițătoare, inteligența artificială reușind să diferențieze picturile originale de imitații cu o rată de succes de 90%. Soții Frank nu vor să comercializeze inteligența artificială momentan, și nici să obțină vreun brevet pentru ea, însă ceea ce au realizat ei este un alt pas în față pentru inteligența artificială.