Cum Instagram te lasă să cumperi sclavi direct de pe platformă

de: Teodora Tudosie
05 11. 2019

Pe Instagram poți vinde și cumpăra aproape orice, iar o nouă investigație arată că acest lucru este valabil și când vine vorba de sclavi.

Jurnaliștii de la BBC News Arabic au descoperit o piață de sclavi în cadrul căruia oamenii puteau fi cumpărați și vânduți direct pe platforme online.

Ceea ce e și mai îngrijorător este faptul că acest lucru se putea desfășura lejer pe aplicații pe care le folosim zilnic, precum Instagram. Aici, postările au fost promovate prin hashtag-uri promovate de algoritmi, iar „tranzacțiile” erau negociate prin mesaje private.

După ce a fost anunțată despre această problemă, Facebook a declarat că a interzis unul dintre hashtag-urile implicate în procesul de vânzare dde sclavi de pe Instagram.

O echipă de jurnaliși de la BBC News Arabic a pretins că este un cuplu căsătorit. Astfel, aceștia au contactat și au discutat cu mai mulți „vânzători” care le ofereau muncitori domestici. Printre altele, jurnaliștii au primit o ofertă să cumpere o fată de 16 ani din Guinea la prețul de 3.800 de dolari.

Piața de sclavi de pe Instagram

Totuși, Instagram nu este singura platformă implicată. O serie de aplicații disponibile atât pe Google Play Store, cât și pe App Store de la Apple au fost folosite.

De exemplu, 4Sale este o aplicație care susține că a fost creată pentru a ajuta cumpărătorii și vânzătorii să se găsească reciproc pe o platformă mobilă. Jurnaliștii BBC spun că aceasta le permitea să filtreze rezultatele după rasă, iar prețul ar fi fost în funcție de acest lucru.

Google și Apple au anunțat că lucrează cu dezvoltatori de aplicații pentru a preveni orice activitate ilegală. De altfel, aceste vânzările ilegale reprezintă o încălcare clară a regulilor firmelor americane. Evident, deși tot felul de lucruri ciudate pot fi vândute pe Instagram, piața de sclavi este complet ilegală.

Pe de altă parte, criticii spun că giganții tech ar avea o parte din vină. „Google, Apple, Facebook sau orice alte companie care găzduiește aplicații ca acestea, trebuie să fie trase la răspundere”, spune Urmila Bhoola, raportor special ONU. „Ceea ce fac ele este să promoveze o piață de sclavi online”, adaugă aceasta.