De ce unele telefoane cu Android n-au acces la tot ce oferă Google

de: Teodora Tudosie
30 05. 2019

Android este cel mai popular sistem de operare pentru telefoane din lume, dar nu toate dispozitivele au acces la toate produsele oferite de Google.

La baza sistemului de operare Android stă Android Open Source Project, sau AOSP. După cum îi zice și numele, codul este disponibil gratuit pentru toată lumea și poate fi folosit și editat de oricine. Fiecare producător de telefoane folosește AOSP ca bază pentru propriile sistemele de operare de pe dispozitivele lor. Acesta este motivul pentru care vezi o versiune diferită de Android pe un Samsung față de un OnePlus, de exemplu.

De asemenea, un sistem Android vine și cu așa-numitele Google Mobile Services (GMS). Acestea includ Google Chrome, YouTube, Google Search, dar și Google Play Store. Compania oferă gratuit producătorilor de telefoane licențele pentru aceste GSM. Ca o condiție, producătorii trebuie să ofere dispozitivele lor cu aplicațiile Google, precum Gmail sau Maps gata preinstalate. Deci acestea nu sunt tocmai gratuite.

Din acest motiv, dispozitivele Amazon nu vin la pachet cu Play Store, ci au propriul magazin de aplicații. Una dintre explicații ar fi ca Amazon vrea să evite să aducă utilizatori în plus rivalei Google.

De ce Huawei nu o aibă acces la produsele Google

Donald Trump a semnat un ordin prin care interzice companiilor americane să colaboreze cu producătorul chinez de telefoane. Ca rezultat, obținerea licențelor atât pentru produsele GMS, cât și pentru ASOP ar putea fi imposibilă pentru Huawei. Ar putea pierde acces la aceste GMS și, în același timp, și la ASOP, deși acesta este, teoretic, gratuit și disponibil oricui.

Bineînțeles, Google Play Store este din start scos din ecuație pentru Huawei. Ca rezultat, compania chineză ar trebui să vină și cu un sistem de operare nou, dar și cu un magazin de aplicații propriu. Compania deja lucrează la propriul Play Store.

Președintele SUA s-ar putea răzgândi în ceea ce privește hotărârile pe care le-a luat. Astfel, există și posibilitatea ca Huawei să urmeze exemplul Amazon. Ar putea să reușească să obțină licența pentru AOSP, dar sistemul Android de pe telefoanele sale va veni fără Play Store.

Diferența este că, spre deosebire de Amazon, Huawei va fi nevoită să renunțe la magazinul de aplicații de la Google, și nu o va face din proprie inițiativă.