Planul îndrăzneț al astronomilor: vor să filmeze gaura neagră din centrul galaxiei noastre
Astronomii speră să reușească să captureze imagini cu gaura neagră care se află în centrul galaxiei noastre, Calea Lactee.
Echipa din spatele Event Horizon Telescope (EHT) are planuri mărețe, iar rezultatele acestora ar putea fi impresionante. Astronomii speră să reușească să filmeze un corp ceresc extrem de dificil de observat: gaura neagră din centrul Căii Lactee.
Noul proiect se next-generation EHT (ngEHT), iar scopul său este să captureze imagini video în timp real cu Sagittarius A*. Cercetătorii vor să-i observe comportamentul și să vadă ce efecte are asupra schimbării mediului din jurul său.
„Putem vedea cum evoluează odată cu galaxia. Putem chiar testa gravitația lui Einstain în modalități complet diferite, prin observarea orbitei materiei – nu a luminii, ci a materiei – din jurul găurii negre”, spune Shep Doeleman, unul dintre astronomii care conduce echipa EHT.
De ce vor cercetătorii să observe gaura neagră Sagittarius A*
EHT este aceeași echipă care a reușit să captureze în aprilie prima imagine din istorie cu gaura neagră numită M87.
Sagittarius A* este mult mai puțin masivă decât prima. În timp ce M87 are o masă de 6,5 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui, corpul ceresc din centrul galaxiei noastre are o masă echivalentă cu cea a patru milioane de „sori”. Acest lucru înseamnă că Sagittarius A* atrage mai puțină materie, iar halo de praf și gaz ce înconjoară este mai mic. Din acest motiv, materia circulă mult mai rapid în jurul acesteia.
Materia completează o orbită în doar câteva ore în jurul Sagittarius A*. În cazul M87, procesul durează câteva sâptămâni, așadar astronomii pot observa gaura neagră pe o durată destul de îndelungată, iar modificările pe care le-ar vedea ar fi destul de mici. Astfel, un videoclip time-lapse, ar avea nevoie de imagini capturate pe o durată de câteva luni, pentru ca materia să aibă timp să se rotească de mai multe ori în jurul găurii negre.
Din acest motiv, echipa EHT s-a orientat către gaura neagră Sagittarius A*. Cercetătorii cred că le-ar fi mai ușor să realizeze un time-lapse, pentru că schimbările la nivelul acesteia se produc mult mai repede.
Aceștia speră să poată face publice ore întregi de filmări cu gaura neagră din centrul Căii Lactee.