Sistemul juridic, dat peste cap de emoji. Cum s-a ajuns la așa absurd

de: Teodora Tudosie
22 02. 2019
The Verge

Atunci când vorbești cu cineva prin SMS-uri sau pe rețelele sociale, sunt șanse mari să folosești emoji-uri. Comunicarea cu ajutorul acestora pare să ridice totuși întrebări în sălile de judecată.

Până acum, emoji-urile și emoticoanele au fost rareori suficient de importante pentru a influența direcția unui caz. Cu cât acestea devin mai comune, totuși, felul în care interpretăm emoji-urile ar putea deveni o problemă cu care tribunalele s-ar putea confrunta.

Emoji-urile apar tot mai des ca dovezi în cazul unor procese. Eric Goldman, profesor la Santa Clara University, a monitorizat toate referințele la „emoji” sau „emoticon” care apar în arhivele tribunalelor din Statele Unite. A ajuns la concluzia că între anii 2004 și 2019 a existat o creștere exponențială a acestor referințe. 30% din cazuri au fost doar în 2018.

În 2017, un cuplu din Israel a fost amendat cu mii de dolari după ce au folosit emoji-uri în comunicarea cu proprietarul pentru a-și exprima interesul asupra închirierii unui apartament. Aceștia au trimis un mesaj format dintr-o serie de emoji-uri care înfățișau o sticlă de șampanie, o veveriță și o cometă, după care nu au mai răspuns mesajelor proprietarului și au închiriat alt apartament.

Tribunalul a afirmat că aceștia au acționat cu rea credință. Pentru că pictogramele exprimau un nivel ridicat de optimism, tribunalul a declarat că proprietarul era îndreptățit să creadă că aceștia își doreau să închirieze apartamentul.

O altă situație în care autoritățile a trebuit să descifreze însemnătatea emoji-urilor a fost un caz de prostituție. Un expert în trafic sexual care a depus mărturie a declarat că emoji-urile reprezentate de tocuri înalte și saci de bani se traduceau liber prin „pune-ți tocurile înalte și vino să faci bani”, ceea ce ar fi dovedit vinovăția inculpatului.

Deși pictogramele nu au reprezentat influențat decizia judecătorilor, acestea au reprezentat dovezi suficient de clare pe care oamenii legii a trebuit să le ia în considerare.

Potrivit profesorului Goldman, emoji-urile sunt o parte importantă din comunicare. „Dacă după o propoziție urmează o față care face cu ochiul, vei citi propoziția foarte diferit față de modul în care ai fi făcut-o fără respectiva imagine”, a adăugat acesta.

Descifrarea sensului unui emoji reprezintă o problemă în cazul hotărârilor judecătorești nu numai pentru că acestea arată diferit pe fiecare platformă sau dispozitiv pe care sunt afișate, dar și din cauza faptului că oamenii interpretează același emoji în mod diferit.

Deși nu s-au luat hotărâri judecătorești importante pe baza interpretării unor emoji-uri, Goldman anticipează că acestea vor deveni din ce în ce mai mult parte din procese, în viitor.