De ce nu vrea Apple să te lase să schimbi bateria dintr-un iPhone

de: Răzvan Băltărețu
19 08. 2019

De la Steve Jobs încoace, Apple s-a priceput la o chestie: să închidă cât de mult poate sistemul. Astfel, iPhone e un telefon pe care nu-l poți repara chiar peste tot. Dar și dacă o faci nu rămâne fără urmări. De data asta, compania explică și de ce are un astfel de comportament.

Apple a fost prima companie care să vândă un telefon a cărui baterie nu putea fi scoasă decât în service. A funcționat atât de bine, încât toți producătorii fac asta acum. Dar Apple mai face un lucru pe iPhone. Dacă îți înlocuiești bateria la alt service în afară de al său, în meniu o să-ți apară un avertisment.

Acesta a fost replicat cu succes de cei de la iFixit și astfel l-au confirmat. Ei și-au făcut un renume din dezmembrarea telefoanelor, dar și din promovarea reparării dispozitivelor electronice. Mesajul pe care l-ar afișa Apple, în iPhone, odată cu ultima versiune de iOS te informează că nu a putut verifica dacă telefonul are o baterie conformă cu standardele Apple sau nu.

Ce spune Apple despre schimbarea bateriei la iPhone

„Această informare e acolo pentru a-i proteja pe utilizatori de bateriile de proastă calitate care pot duce la probleme de siguranță sau performanță”, a transmis Apple. Recomandarea e ca cei care vor să schimbe bateria din iPhone s-o facă doar cu un produs potrivit și la un service autorizat.

Poziția companiei e susținută de Nadim Maluf, director executiv al Qnovo. Compania acestuia dezvoltă software pentru măsurarea performanței bateriilor, inclusiv pentru telefoane Android.

„În China, oamenii sunt extrem de buni să ia orice model nou lansat de Apple, Samsung, sau LG, să-l demonteze, să copieze bateria și să creeze o replică. Ce-i interior, cine știe, poate fi făcut de producători de mâna a doua, a treia, a patra”, a afirmat acesta.

Problema iFixit e că ei militează pentru posibilitatea de a-ți repara singur electronicele. Problema Apple e că, în primul rând, pierde bani dacă oamenii își repara produsele sale în alte părți, în special când vine vorba de iPhone. Apoi, e și problema integrității unui produs, deoarece nu toate componentele sunt produse la același nivel. Mai ales cele de la terți.