De ce cartelele prepay vor fi vândute doar cu buletinul în România. Și asta curând

de: Răzvan Băltărețu
23 08. 2019

Odată cu cazul Caracal, a fost reluată discuția cartelelor prepay vândute doar cu buletinul în România. Și acest lucru se va întâmpla. Acum avem o confirmare și din partea ANCOM. De ce se va întâmpla asta, oricât de mult te-ar nemulțumi? Pentru că deja, în lume și în Europa, se întâmplă. România nu va face notă discordantă.

Legea pentru vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul a fost discutată enorm în ultimii 10 ani. Ba chiar a fost declarată și neconstituțională, când proiectul s-a concretizat suficient de mult. Dar cazul Caracal e folosit ca o pârghie pentru ea. Dacă e bine sau nu, probabil că ai deja o părere despre asta.

Recent, Eduard Lovin, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), a spus că înregistrarea utilizatorilor de cartele preplătite este una de intrare în normalitate.

„Înregistrarea cartelelor prepay reprezintă o măsură necesară prin care intrăm în normalitate. Situaţia excepţională este acum. Peste 150 de ţări la nivel mondial au adoptat o astfel de legislaţie, din care 22 de state numai în Europa. Am văzut că erau exprimate îngrijorări drepturile fundamentale ale omului sau aspecte de constituţionalitate. Vreau să vă spun să toate articolele din această Ordonanţă au fost scrise de către jurişti, care au avut în vedere şi aspectele ridicate de Curtea Constituţională. Cu toţii suntem de acord că în ţările europene unde există legislaţia, sunt respectate drepturile fundamentale ale omului”.
Eduard Lovin, vicepreşedinte ANCOM, citat de Agerpres

Discuția a început după cazul crimelor din Caracal și a ajuns chiar și într-un proiect de ordonanță de urgență. Deocamdată, înregistrarea cartelelor e susținută de apeluri abuzive la 112. Conform raportului prezentat la începutul lui august, din cele 47,70% apeluri non-urgente, 52,86% au fost abuzive. 81% dintre acestea au fost de pe cartele prepay.

La prezentarea raportului, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a explicat de ce e importantă înregistrarea. „[…] numai când se apelează numărul 112, atunci furnizorul de telefonie mobilă divulgă numele și datele proprietarului cartelei prepay. Așa este prevăzut în ordonanța de urgență, care este propusă ca draft în acest raport”, a spus el.

Ce se întâmplă cu cartelele prepay în alte țări?

În 2016, a fost reluată discuția despre cartelele prepay vândute cu buletinul în România. Atunci, în atacul terorist din Bruxelles, au fost folosite cartele SIM din România. Erau prepay. Dar MAI știa din 2014 că se întâmplă asta și n-a făcut nimic. În prezent, după cum vezi, sunt 22 de state care cer înregistrarea.

Lovin a mai spus că, în urma discuţiilor cu cei din industria telecom, au fost agreate formele articolelor pe fond şi în detaliu.

„Majoritatea operatorilor mobili au avut campanii de marketing prin care acordă bonusuri pe cartelele prepay, dacă utilizatorii îşi dădeau în mod voluntar datele personale. În prezent, majoritatea operatorilor mobili au deja un volum destul de mare în bazele de date cu o asociere de nume pe cartelele preplătite. Am stabilit că, încă de la momentul intrării în vigoare a acestei iniţiative legislative, vor putea pune la dispoziţia operatorului 112 aceste date colectate deja prin campanii de marketing, iar ulterior datele pentru intrarea în legalitate şi cu restul milioanelor de utilizatori care nu au numele asociat numărului de telefon asociat să respecte termenul agreat şi precizat în legislaţie, respectiv de la 1 ianuarie 2020 până la jumătatea anului”, a completat vicepreședintele ANCOM.

Astfel, termenul de 1 ianuarie este pentru pregătirea modalităţilor de colectare a datelor şi începerea vânzării cartelelor cu preluarea datelor personale. Apoi va veni înregistrarea tuturor cartelelor preplătite aflate în uz pentru care nu este asociat un nume, un număr şi o adresă.

Ce presupune modificarea legii pentru sistemul 112

Proiectul e, deocamdată, în dezbatere publică. Acesta prevede modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 pentru organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU). Totodată, modifică și completează Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice.

Conform notei de fundamentare a proiectului, la capitolul motivele emiterii actului normativ, se menţionează că accesul la serviciul de urgenţă 112 trebuie asigurat în cele mai bune condiţii la nivel european.

Astfel, metoda de localizare cell ID, folosită încă pe scară largă la nivel european, a reprezentat un compromis între necesităţile de localizare a echipelor de intervenţie şi posibilităţile tehnice ale reţelelor de telefonie mobilă, acceptabil la nivelul anilor la care s-a adoptat Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008.

În nota de fundamentare se arată că furnizarea unei zone de căutare, uneori cu o rază de peste 35 km, nu poate fi suficient de bună pentru echipele de intervenţie. „În acest sens, în acord cu evoluţia tehnologică, este necesar a fi implementată urgent, suplimentar faţă de soluţia existentă, tehnologia de localizare Google curentă (ELS – Emergency Location Service) care se bazează pe funcţionalitatea AML – Advanced Mobile Location (AML/ELS)”, se mai menționează în nota de fundamentare.

E un acronim de la Advanced Mobile Location. Din 2016, e pe aproape toate telefoanele cu Android disponibile în piață. Din 2018, e pe aproape orice iPhone. AML e folosită deja în următoarele țări: Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Islanda, Irlanda, Lituania, Moldova, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Slovenia, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

Până în decembrie 2020, toate statele membre UE trebuie să implementeze AML pentru a identifica apelanții la 112. Câteva țări vor implementa tehnologia în aprilie 2020.