08 aug. 2019 | 07:37

Cartele pre-pay, doar cu buletinul: ce schimbări va mai introduce ordonanța de după cazul Caracal

ACTUALITATE
Cartele pre-pay, doar cu buletinul: ce schimbări va mai introduce ordonanța de după cazul Caracal

Guvernul PSD-ALDE a anunțat o ordonanță de urgență cu mai multe schimbări legislative menite să prevină repetarea cazului Caracal. Printre ele, se numără achiziția cartelelor SIM pre-pay sau preplătite doar cu ajutorul buletinului.

Viorica Dăncilă și Raed Arafat au prezentat miercuri seară, la Palatul Victoria, un raport referitor la funcționarea serviciului de apeluri de urgență 112. În același raport, a fost inclusă și detalierea unei ordonanțe de urgență menite să îmbunătățească funcționarea sistemului 112.

Ideea este ca operatorii de telefonie mobilă să furnizeze cartelel pre-pay doar după ce colectează datele de identificare ale viitorului proprietar de cartelă SIM. Aceleași date vor fi ulterior furnizate autorităților, în cazul unui apel la 11.

„A fost realizat deja un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea ordonanței de urgență nr. 34/2008 privind organizarea și funcționarea sistemului național unic pentru apeluri de urgență și a OUG 111/2001 privind comunicațiile electronice precum și nota de fundamentare a fost realizată. În cadrul ordonanței, veți regăsi și aspectul cu cartelele PrePay.

Asta a ridicat mai multe întrebări. A fost făcută o analiză pe primele 6 luni ale acestui an de către colegii de la STS și, din cele 47,70% apeluri non-urgente efectuate în cursul celor 6 luni anul 2019, 52,86% au fost abuzive, iar 81% din cele abuzive au fost realizate de pe cartele PrePay, unde nu s-a putut identifica apelantul sau proprietarul”, a declarat Raed Arafat, la Palatul Victoria.

Arafat a insistat că datele apelantului care au fost preluate de operator în momentul achiziției unei cartele preplătite vor fi furnizate doar serviciului 112, în cazul unui apel.  „Deci numai când se apelează numărul 112, atunci furnizorul de telefonie mobilă divulgă numele și datele proprietarului cartelei Prepay. Așa este prevăzut în ordonanța de urgență, care este propusă ca draft în acest raport”, a completat Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Tot vizavi de interacțiunea cu cartele SIM preplătite, conform noului OUG, în cazul pierderii, un utilizator este obligat să raporteze pierderea sau furtul ei la autorități în maxim 72 de ore de la producerea evenimentului, pentru a se întrerupe furnizarea comunicațiilor prin acea cartelă.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele