De câți copaci e nevoie pentru a reduce poluarea cu dioxid de carbon

de: Bianca Prangate
19 02. 2019

Poluarea cu dioxid de carbon este o realitate cruntă, care distruge încet și sigur planeta. O analiză asupra pădurilor din lume a arătat că există suficient spațiu pentru a planta 1,2 catralioane de copaci care ar fi capabili să absoarbă mai mult carbon decât cel emis de oameni.

Cercetătorul Thomas Crowther din Zurich a spus că copacii sunt „cea mai puternică armă în lupta împotriva încălzirii globale”. El a prezentat analiza la o conferință, unde a sugerat că plantarea masivă de copaci ar putea a avea un impact mult mai mare asupra mediului înconjurător decât construirea de turbine eoliene sau adoptarea de diete vegetariene. Plantarea masivă de copaci ar putea anula efectele unui deceniu de poluare cu dioxid de carbon.

„Există 400 de gigatone acum, în 3 catralioane de copaci, iar dacă ar fi să mărești asta la alt catralion de copaci, atunci am ajunge la ordinul sutelor de gigatone captate din atmosferă – cel puțin 10 ani de emisii antropogenice complet șterse”, a zis Crowther, conform Independent.

Cercetătorul a subliniat că, spre deosebire de tehnologiile avansate care luptă împotriva schimbării climatice, plantarea copacilor este o soluție mult mai bună, pentru că este la îndemâna oricui. „Este un lucru minunat pentru că toată lumea poate să se implice”, a spus el. „Copacii îi fac la propriu mai fericiți pe oameni în mediile urbane, îmbunătățesc calitatea aerului, calitatea apei, calitatea mâncării, serviciile ecosistemului, este un lucru atât de ușor, de tangibil”.

Deși soluția propusă de Crowther are tot sensul din lume, mobilizarea oamenilor de a planta copaci este mai dificilă. Tocmai de aceea, oamenii de știință caută și alte metode de a reduce emisiile de dioxid de carbon. O echipă de la University of Illinois din Chicago a creat o frunză artificială care imită procesul de fotosinteză. Soluția în sine presupune așezarea frunzei artificiale în interiorul unei capsule umplute cu apă, construită dintr-o membrană semi-permeabilă. Atunci când lumina soarelui încălzește apa, aceasta se evaporează prin membrană și, în același timp, capsula aspiră dioxidul de carbon. Frunza artificială din interiorul capsulei transformă apoi CO2 în monoxid de carbon și oxigen.