Cum testezi dacă televizorul tău OLED suferă de ”burn-in”: elemente din imagine rămân imprimate

de: Alexandru Puiu
26 10. 2019

Televizorul tău OLED se vede spectaculos, are cel mai autentic negru afișat vreodată de un panou digital, iar luminozitatea maximă te lasă cu gura căscată. Din păcate, poate suferi de burn-in, un fenomen pe care mulți îl asociază cu plasmele deceniului trecut.

Unele dintre cele mai scumpe televizoare ale momentului folosesc panouri OLED. Acestea arată incredibil de bine și sunt folosite de majoritatea producătorilor de TV-uri, cu o excepție importantă. În timp ce Samsung se mândrește cu OLED-urile sale din smartphone-urile de top ale companiei, evită să le folosească în televizoare. În schimb, folosește QLED, o versiune modernizată a clasicelor LCD-uri. Acestea, la rândul lor, au specificații impresionante, dar niciodată nu vor afișa un negru absolut, specific panourilor OLED. 

Printre motivele pentru care Samsung nu folosește OLED, cel mai important ține de fenomenul de burn-in. Acesta se manifestă printr-o imprimare în panou a imaginilor care au fost afișate pentru o perioadă de timp îndelungată. În teorie, odată cu trecerea timpului și evoluarea respectivei tehnologii, problema nu mai este atât de gravă. Majoritatea producătorilor au implementat diverse soluții pentru prevenirea gravității ei. De exemplu, aceleași imagini sunt mutate cu un pixel la stânga sau la dreapta, mai sus sau mai jos pentru nu sta nemișcate. În același timp, sigla posturilor de televiziune poate fi un pic decolorată sau cu luminozitate redusă,  ca să nu rămâi cu logo-ul ProTV, HBO sau de la orice alt post întotdeauna.

Trecând însă peste artificiile din spate, cei de la Samsung s-au gândit să-ți facă o favoare dacă ești utilizator de OLED. Din acest motiv, au publicat clipul de mai jos. Acesta te ajută să vezi variații de nuanțe pe un panou de mari dimensiuni care afișează aceeași culoare. Dacă acelea există, atunci ai o problemă. Clipul nu este foarte complex. Îți afișează o imagine roșie pe întregul ecran pentru 10 secunde. În acest timp, trebuie să te uiți atent la panou pentru a vedea dacă există vreun defect.