Cum știi dacă te uiți la filme sau seriale 4K: răspunsul e mai complicat decât crezi
Televizoarele 4K sunt mai ieftine ca niciodată, dar asta nu înseamnă că toate filmele și serialele pe care le vezi pe ele sunt de o asemenea calitate. Într-o lume ideală, ar trebui ca rezoluția să fie evidențiată, dar doar YouTube îți spune acest lucru, dacă știi unde să te uiți.
Conținutul încă se dezvoltă greu și aici e prima problemă
În cazul în care cineva și-a cumpărat de curând un TV 4K Ultra HD s-ar putea să-ți spună că el nu vede o diferență mare față de un TV Full HD obișnuit. Există mai multe argumente pentru care o astfel de afirmație ar putea fi adevărată, dar, de cele mai multe ori, pleacă de la calitatea conținutului pe care îl vizionezi.
Majoritatea conținutului care există online sau la TV este Full HD. Asta dincolo de faptul că prea puține TV-uri îți evidențiază rezoluția conținutului la care te uiți.
Înainte să fii însă dezamăgit de investiția într-un nou TV, trebuie să ai în vedere câteva detalii tehnice. Deși este ușor să te plângi, s-ar putea să existe o explicație logică pentru faptul că un film arată exact la fel pe vechiul și pe noul TV. Problema sursei de conținut este importantă, dar mai există și alte detalii care ar putea influența opinia ta după o sesiune de vizionare.
Când poți face diferența între 4K și Full HD?
Dacă ai TV-ul prea mic, niciodată nu vei face diferența dintre conținut HD sau 4K. Din același motiv, este aproape aberant să-ți dorești conținut Ultra HD pe telefon, dar asta e o altă dezbatere. Ca referință, de la o distanță normală de vizionare, de vreo doi metri, începi să observi o diferență între conținut HD și 4K pe un TV de vreo 55 de inci. La o diagonală mai mică, nu este absurd să arate la fel.
Televizoarele ieftine 4K nu sunt foarte bune. Ele există și îți afișează fără probleme conținut video la o rezoluție de 3840 x 2160 de pixeli, dar asta nu înseamnă că arată spectaculos. În timp, această situație se va îmbunătăți, dar dacă investești 2000 lei într-un TV 4K nu te aștepta să se vadă precum un OLED de 6000 lei. În orice condiții însă, merită să petreci un pic de timp calibrând setările video pe un conținut video de referință.
Trecând însă peste detaliile tehnice și peste diferența de percepție a fiecăruia dintre noi, ai în vedere că în România și în majoritatea colțurilor lumii, transmisiunile de la TV sunt la rezoluție HD. Dacă te uiți la Pro TV sau HBO pentru 90% din timp, nu merită upgrade-ul la 4K.
Chiar și dacă te uiți la Netflix, excepând producțiile lor originale, doar câteva filme și seriale sunt Ultra HD. Dacă vrei însă să te bucuri de 4K pe Netflix sau Amazon Prime, îți trebuie și o conexiune stabilă la internet de peste 30Mbps, iar asta poți să o testezi pe speedtest.net sau fast.com.