Cine e Greta Thunberg și de ce discursul ei a supărat oamenii
Greta Thunberg este o activistă de mediu din Suedia care, la doar 16 ani, a reușit să pornească o adevărată mișcare la nivel internațional pe tema schimbării climatice.
Adolescenta a ținut luni, 23 septembrie, un discurs emoțional în cadrul summitul ONU prin care a criticat atitudinea liderilor mondiali în ceea ce privește pericolul pe care schimbarea climatică îl reprezintă.
Mesajul fetei a fost unul dur, iar reacțiile ulterioare au fost diverse. Unii s-au declarat emoționați de cuvintele Gretei, în timp ce alții nu au văzut în aceasta decât un copil care nu știe despre ce vorbește.
Greta Thunberg a ajuns un adevărat fenomen mondial. Vineri, 20 septembrie, adolescenta ta a condus cel mai mare protest climatic din istorie, în cadrul căreia aceasta și ceilalți participanți cereau ca liderii mondiali să înceapă să acționeze.
Totuși, cine e Greta Thunberg, ce are ea de spus și cât de mult a supărat discursul ei din cadrul ONU?
Cine e Greta Thunberg
Greta Thunberg este o adolescentă de 16 ani din Stockholm, Suedia. A devenit cel unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale mișcării pentru climă, la nivel mondial.
A devenit cunoscută în aaugust 2018, când a început demonstrațiile în fața Parlamentului suedez. În fiecare vineri, Greta lipsea de la școală pentru a protesta în fața clădirii Parlamentului și solicita autorităților să ia măsuri cu privire la schimbarea climatică.
Lângă ea avea mereu o pancartă cu traducerea în suedeză a mesajului „Grevă școlară pentru climă”.
În noiembrie 2018, 170.000 de elevi din 24 de țări s-au alăturat protestului adolescentei, fiecare în țara sa. De atunci, Greta a început să țină și o serie de discursuri importante, cu mesaje care mai de care mai îndrăznețe.
Greta Thunberg și relația ei cu mediul și schimbarea climatică
Greta spune că a auzit de termeni precum schimbare climatică și încălzire globală pe la vârsta de opt ani. A auzit și de efectele devastatoare pe care schimbările climatice le-ar avea asupra planetei. Spune că i se păreau greu de crezut, pentru că nimeni nu vorbea despre ele. De altfel, dacă acestea s-ar fi întâmplat cu adevărat, i s-ar fi părut normal ca la televizor, pe social media și în ziare să se vorbească numai despre asta.
La 11 ani, Greta s-a îmbolnăvit. A intrat în depresie, s-a oprit din vorbit și din mâncat. A fost diagnosticată apoi cu sindromul Asperger, tulburare obsesiv-compulsivă și mutism selectiv.
„Cred că, în multe prvințe, noi, cei autiști, suntem cei normali și restul oamenilor sunt destul de ciudați”, a menționat Greta în cadrul unui discurs din cadrul Ted Talks. „În special când vine vorba de criza durabilității, când toată lumea spune că schimbarea climatică e o amenințare existențială și cea mai gravă problemă dintre toate, însă preferă să continue la fel ca înainte”, a adăugat aceasta.
Ce a spus Greta Thunberg în cadrul discursului
Discursul acesteia a venit la începutul summit-ului, în ziua devotată liderilor mondiali, care au expus soluții și promisiuni legate de acțiuni pentru combaterea schimbării climatice.
În fața liderilor mondiali, Greta a ținut un discurs agresiv în care le-a reproșat acestora că nu sunt în stare să acționeze cum s-ar cuveni în ceea ce privește problema schimbărilor climatice prin care planeta noastră trece.
În primul rând, Greta Thunberg i-a acuzat pe cei de la putere să i-ar fi distrus copilăria.
„N-ar trebui să fiu aici, ci ar trebui să fiu la școală, de partea cealaltă a oceanului. Totuși, voi veniți la noi, cei tineri, pentru speranță? Cum îndrăzniți? Mi-ați furat visurile și copilăria prin cuvintele voastre goale. Și totuși, eu fac parte din cei norocoși”.
A ridicat apoi probleme grave cu care planeta se confruntă.
„Oamenii suferă, oamenii mor, întregi ecosisteme se prăbușesc. Suntem la începutul unei exctinții în masă și voi vorbiți numai despre bani și basme despre o eternă creștere economică. Cum îndrăzniți?”.
Greta spune că faptele nu pot minți, iar informațiile oferite de oamenii de știință ar trebui să fie suficiente pentru oricine. De altfel, aceasta chiar îi îndeamnă pe șefii de state să n-o asculte pe ea, ci pe oamenii de știință.
„Spuneți că ne auziți și că înțelegeți urgența, dar indiferent de cât de tristă și furioasă sunt, nu vreau să cred asta, pentru că dacă ați fi înțeles situația cu adevărat și ați fi continuat să eșuați să acționați, atunci ați fi malefici, și refuz să cred asta”, a continuat Greta.
„Ne dezamăgiți, dar tinerii încep să înțeleagă trădarea voastră. Ochii tuturor generațiilor vitoare sunt asupra voastră și dacă alegeți să ne dezamăgiți, vă spun că nu vă vom ierta niciodată”, a spus Greta.
Poți vedea întregul discurs aici:
Pe cine a supărat discursul Gretei
În urma discursului înflăcărat, oamenii s-au împărțit în două: în primul rând, cei care o apreciază pe adolescentă și sunt mândri că, la vârsta ei, aceasta ridică probleme atât de valide, iar de cealaltă parte, cei care spun că aceasta n-ar fi decât un copil care încă nu înțelege cum funcționează lumea.
Cuvintele Gretei sunt mari, iar acuzațiile ei sunt îndrăznețe. Așadar, cu siguranță, liderii mondiali adunați la summit-ul ONU nu au fost foarte confortabili în timpul discursului fetei.
Cel mai deranjat pare să fi fost Donald Trump, care nu s-a putut abține să n-o ia peste picior pe adolescentă. Într-o postare pe Twitter, acesta a spus despre Greta Thunberg că „pare a fi o tânără foarte fericită care așteaptă cu nerăbdare un viitor luminos și minunat. Atât de frumos de văzut!”.
Reacții negative în urma discursului Gretei Thunberg
Cei deranjați de discursul Gretei sunt destul de mulți.
Unii critici spun chiar că toată situația ar putea fi catalogată drept abuz asupra copilului. O parte dintre oamenii de pe internet dau vina pe părinții acesteia, despre care spun că nu ar trebui să-și folosească propriul copil într-un asemenea fel.
Acest utilizator Twitter ridică mai multe întrebări în acest sens. Printre altele, se întreabă de ce fata nu este la școală, dacă este etic să faci din copilul tău un activist full-time sau câți bani ar câștiga părinții Gretei din toată această situație.
Pe de altă parte, pentru mulți, toată situația nu ar fi decât un joc politic. Foarte mulți oameni de pe internet susțin că Greta ar fi astfel folosită în scopuri politice. Acest utilizator, de exemplu, dă vina pe stânga politică.
„Sper că stânga este mândră de modul în care tratează pe toți și toate ca pe niște pioni de unică folosință în jocul lor pentru puterea politică”, spune acesta.
Cine a fost de acord cu discursul
Pe de altă parte, Greta a câștigat un val uriaș de simpatie din partea oamenilor de pe internet.
Majoritatea îi apreciază curajul și tăria de caracter necesară pentru a-i trage la răspundere, la numai 16 ani, pe oamenii care conduc, în fond lumea.
„O fată de 16 ani oferă cel mai puternic și persuasiv discurs de decenii întregi. […] Nu vrea să o venerăm; vrea ca noi să facm ceva pentru a stopa schimbarea climatică. Mulțumesc!”, spune Amy Cuddy, psiholog social.
O profesoară chiar a dat-o exemplu pe Greta Thunberg, pe care o vede drept un conducător către un viitor mai bun al planetei.
„Le-am arătat elevilor mei de clasa a patra discursul Gretei Thunberg de la summit-ul ONU. Viitorul este în mâinile lor și această fată deschide drumul. Trebuie să ne schimbăm acum!”, a scris profesoara pe Twitter.
Cel mai mare protest climatic, inspirat de Greta
Problemele ridicate de Greta sunt grave, iar fata a reușit să inspire o cantitate uriașă de oameni, din toată lumea.
Vineri, 20 septembrie, tineri din întreaga lume au ieșit în stradă să protesteze contra lipsei de acțiune din partea guvernelor pe probleme de schimbare climatică. Protestul s-a numit Global Climate Strike și a fost inspirat chiar de Greta Thunberg. Aceata s-a alăturat și ea mișcării, la New York.
Peste patru milioane de oameni au participat la proteste, la nivel mondial. În câteva țări, cifrele au fost cam aceasta: 1,4 milioane de protestatari în Germania, 250.000 la New York, 100.000 la Londra, 40.000 în Franța etc.
„Facem asta pentru a trezi liderii. Facem asta pentru a-i face să acționeze”, și-a motivat Greta Thunberg acțiunile.
În opinia fetei, criza climatică a fost deja rezolvată: avem toate informațiile și soluțiile necesare pentru a reduce impactul schimbărilor climatice. Totuși, nu ne mai rămâne decât să acționăm în acest sens.