09 aug. 2019 | 13:00

Cât de mult contribui la schimbarea climatică în funcție de mâncarea preferată

ACTUALITATE
Cât de mult contribui la schimbarea climatică în funcție de mâncarea preferată

Schimbarea climatică este o problemă majoră pentru planetă, iar acum poți calcula exact cât contribui și tu, în funcție de ce mănânci.

Aceasta este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă planeta noastră la momentul actual. Partea proastă e că, deși nu ne place neapărat să recunoaștem, omul este printre principalii responsabili pentru emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă. La nivel mai mare, printre modalitățile prin care omul contribuie la schimbarea climatică se numără arderea combustibililor fosili sau defrișările masive.

Totuși, la nivel mai mic, și alimentele pe care le consumi au un anume impact asupra mediului. Există acum și o modalitate mai exactă prin care îți poți da seama mai bine cam cât contribui la emisiile gazelor cu efect de seră în funcție de mâncarea care îți place.

Producția de mâncare este responsabilă pentru un sfert din cantitatea de gaze cu efect de seră emise în atmosferă, contribuind astfel la schimbarea climatică, potrivit unui studiu University of Oxford. Totuși, unele tipuri de alimente cauzează mai multe probleme pentru mediu decât altele.

Astfel, cea mai dăunătoare pentru planeta noastră pare să fie producția de carne (în special carnea de vită și de miel) și alte produse de origine animală.

Cum poți vedea cât contribui la schimbarea climatică

Pentru realizarea acestui sistem de calculare, cercetătorii de la University of Oxford au urmărit impactul pe care producerea anumitor alimente îl au asupra mediului. Au urmărit toate fazele din producție, de la procesare, la ambalare și transport.

Acest calculator te lasă să-ți alegi tipul de mâncare preferat și cât de des îl consumi într-o săptămână. Apoi calculează exact cantitatea de gaze cu efect de seră emisă în atmosferă pentru ca acel aliment să ajungă la tine.

Să luăm exemplul consumului de lapte. Dacă alegi să bei lapte de 3-5 ori pe săptămână, câte 200ml de fiecare dată, în atmosferă vor ajunge 131kg de gaze cu efect de seră într-un an. Pentru a-ți da seama mai bine, această cantitate este echivalentul cantității emise după un drum de 538km cu mașina.

Poți verifica și tu cât de mult contribui la schimbarea climatică aici.