Chernobyl, între HBO și realitate: de ce a explodat reactorul de la Cernobîl

de: Teodora Tudosie
05 06. 2019

Toată lumea știe despre dezastrul de la Cernobîl, dar majoritatea dintre noi suntem în ceață când vine vorba de detaliile legate de explozie.

Pe scurt, povestea sună cam așa: pe 25 aprilie 1986, reactorul numărul patru de la centrala nucleară de la Cernobîl a explodat, iar consecințele au fost unele extrem de grave. Totuși, povestea din spate este mult mai complicată de atât.

Problema a început cu un experiment al experților de la Cernobîl care, în mod ironic, voiau de fapt să facă funcționarea centralei nucleare mai sigură. În cazul unei pene de curent, reactoarele aveau nevoie de generatoare de curent pentru a continua să funcționeze corespunzător. Generatoarele pe care sovieticii le foloseau aveau nevoie de aproximativ un minut să pornească, iar oamenii de știință au considerat acest timp drept mult prea lung. Astfel, au pornit experimentul din dorința evitării unui posibil dezastru. După cum știm, au reușit exact contrariul.

De ce a explodat reactorul de la Cernobîl

În cazul unei defecțiuni, computerele erau programate să introducă automat tijele de control în reactor pentru a-i încetini reactivitatea. Experții de la Cernobîl au dezactivat sistemul și au preluat control manual asupra tijelor. Potrivit standardelor de siguranță, era nevoie de cel puțin 28 de tije de control. Totuși, aceștia au lăsat doar 18.

La numai 40 de secunde de la începerea testului, cineva a apăsat butonul de urgență, care trebuia să scufunde imediat tijele de control în reactor pentru a-l răci. Totuși, efectul a fost exact cel opus. Aceste tije erau făcute din bor, dar aveau și grafit la capete. Borul avea rolul de a încetini reactivitatea reactorului, iar grafitul, dimpotrivă, creștea pentru un timp scurt fisiunea nucleară.

Reacția inițială a fost extrem de puternică și a scufundat tijele de control mult mai adânc decât ar fi trebuit. Astfel, reactorul a produs mult mai mult abur decât a putut ventila. Din cauza presiunii, reactorul a explodat. Câteva secunde mai târziu, o a doua explozie a împroșcat cu bucăți de grafit. Astfel, radiațiile au început să se împrăștie.

Raportul care a urmat imediat după explozia de la Cernobîl i-a găsit vinovați pe operatorii care au efectuat experimentul. Totuși, aceștia nu sunt singurii responsabili. Ulterior, experții au găsit probleme și în ceea ce privește protocolul de siguranță, dar și nereguli de design în cazul reactorului.

Dacă vrei să vezi toată povestea, poți să te uiți la serialul HBO, Cernobyl.