12 mai 2019 | 17:32

Soluții concrete ca să fii mai în siguranță pe internet și să te ferești de viruși

ACTUALITATE
Soluții concrete ca să fii mai în siguranță pe internet și să te ferești de viruși

În urmă cu zece ani aveam viruși, dar astăzi amenințările au crescut într-un ritm alert și acum avem malware, phishing, ransomware, criptomining și multe altele. În acest context, securitatea nu mai este o dorință, ci o necesitate.

În prezent, atacurile cibernetice au crescut în număr și intensitate, iar orice utilizator poate deveni victima unui atac, de multe ori fără chiar să știe.

De aceea, este foarte important să cunoști regulile de bază ale securității cibernetice, să știi ce trebuie să faci pe internet și ce nu trebuie. Totuși, online este mai greu să-ți dai seama când ceva nu este în regulă. Dacă în lumea reală ți s-a spus să nu iei bomboane de la străini sau să nu mergi pe străzi întunecate, pentru online nu ți s-a spus cum arată un mail fals sau o tentativă de phising.

De aceea, primul pas în a fi mai în siguranță pe internet este să conștientizezi aceste pericole și să înveți regulile de bază.

Provocările de securitate din prezent

Dar, în același timp, este important să folosești și uneltele potrivite. Trebuie să ai parole complexe și unice pentru conturile tale, dar trebuie să știi că orice parolă, indiferent de cât de multe cifre și simboluri folosești, poate fi spartă în două ore și jumătate. Chiar și așa, 81% din breșele de securitate apar pentru că parolele sunt slabe.

Cele mai întâlnite atacuri cibernetice din România vizează infrastructuri naționale financiar-bancare, în scopul furtului de date personale și bancare, dar și infranstructura bancară națională pentru a sustrage informații sensibile, potrivit SRI.

Cele mai frecvente tipuri de atacuri în România sunt cele de tip tool (30%), apoi cele miner (22,8%), trojan (16,5%), exploit (13,3%), malware (10,5%) sau phish (3,55%).

În ceea ce privește campaniile de malware din România în 2018, cea mai populară a fost Phish.URL, apoi Backdoor.Adwind și Trojan.Pony.

De asemenea, recent a fost dezvăluit și faptul că aproape două milioane de conturi ale sute de mii de români au fost compromise în urma atacurilor hackerilor.

Ce trebuie să faci ca să fii sigur pe internet

În primul rând, trebuie să te gândești ce este important pentru tine, să stabilești care sunt lucrurile pe care trebuie să le protejezi și care sunt lucrurile de care nu ți-ar părea rău dacă ai rămâne fără ele. Ce e important? Fotografiile personale, documentele, contul de email, de Facebook?

Mai departe, trebuie să te gândești la riscuri: ți se poate fura dispozitivul, ți se pot fura parole și date de acces sau ți se poate cripta calculatorul.

Pași pe care trebuie să-i faci sunt următorii:

  • update-uri la timp pentru browser, sistem de operare, aplicații
  • să folosesti un manager de parole
  • să criptezi datele de pe dispozitiv
  • să folosești un end point protection
  • să folosești un DNS protection
  • să-ți faci backup la date

Să-i luăm pe rând. Trebuie să ai grijă ca aplicațiile și programele pe care le folosești să aibă cele mai noi actualizări instalate.

Este o corvoadă să te gândești la parole noi pentru fiecare cont și de aceea e bine să folosești un manager de parole care să creeze și să rețină parole unice pentru toate conturile tale.

Folosește tipul de autentiface în doi pași pentru site-uri, indiferent că este Gmail sau Facebook. Dacă ai o afacere mică atunci poți să folosești Duo Security pentru astfel de autentificare. Aplicația este contra cost, dar primii zece utilizatori sunt gratis. Îndeajuns pentru o un startup.

Dacă ții la ce ai pe hard diskuri atunci ar fi bine să le criptezi. Pe Windows poți folosi BitLocker, o unealtă integrată în sistemul de operare. Tot ce trebuie să faci este să-l activezi (click dreapta pe unitatea de stocare în File Explorer) și să alegi metoda de deblocare (parolă, PIN etc).

Pe Android și iOS poți activa criptarea datelor din setări. Astfel dacă ți se fură telefonul sau laptopul datele tale nu pot fi compromise.

Un antivirus nu este îndeajuns pentru o securitate bună

Atunci când navighezi pe internet este foarte important ca site-urile pe care le vizitezi să aibă HTTPS. Dacă vrei să te asiguri că mailul tău ajunge la destinatar fără ca cineva să-i vadă conținutul, atunci ar fi bine să folosești ceva ca OpenPGP, serviciu de criptare a datelor. Un mail care pleacă de pe Gmail este criptat, dar până când ajunge la destinatar poate fi decriptate și de aceea nu ar trebui să trimiți date sensibile precum datele cardului și așa mai departe.

Ar trebui să ai instalat un AntiVirus și un AntiMalware pe toate dispozitivele tale. Dacă vrei ceva gratuit poți să încerci Immunet.com, util pentru detectarea de malware. Immunet este varianta gratuită a soluției AMP (Advanced Malware Protection) for Endpoint de la Cisco, un sistem de protecție în cloud împotriva malware.

Trebuie să ai Windows Firewall activat, poți încerca Little Snitch pe Mac și NetGuard pe Android.

Dacă ai copii mici acasă și vrei să-i ferești de conținutul neadecvat de pe internet atunci ar trebui să folosești un serviciu de filtrare, pe care-l găsești fie pe o soluție de securitate, fie apelezi la o soluție precum OpenDNS. Aici poți să setezi în așa fel încât site-urile cu conținut pornografic să fie blocate.

La final, ai nevoie să-ți faci un backup al datelor pe un hard disk extern, de preferat offline, unde să-ți stochezi toate fotografiile, clipurile video și documentele. De asemenea, ar trebui să-ți faci un obicei în a face asta la un interval regulat.

Poate părea mult efort pentru un lucru care rămâne la stadiul de posibilitate. Totuși nu este plăcut când pierzi tot ce ai pe hard disk când ai luat un virus care ți-a șters toate documentele importante. De aceea este foarte bine să fii proactiv când vine vorba de securitate.