Cel mai vechi tabel periodic din lume e un fel de minune a cercetării
Cel mai vechi tabel periodic al elementelor a fost descoperit într-o universitate din Scoția, iar istoricul acestuia e destul de interesant.
Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar între lucrurile evacuate de acolo era și un teanc de planșe rulate.
Când chimistul Alan Aitken a desfășurat o planșă, a descoperit un tabel periodic al elementelor de modă veche, cu titlu în germană. Tabelul era extrem de fragil, așa că unele porțiuni s-au rupt chiar în mâinile lui Aitken.
Câteva investigații detaliate au arătat că tabelul periodic este din 1885 și este catalogat ca fiind cel mai vechi tabel de acest fel din lume. Modelul de față este similar cu versiunea revizuită a tabelului, pe care Mendeleev a realizat-o în 1871, însă există și diferențe.
O analiză a rapoartelor financiare ale universității arată că Thomas Purdie, profesor de chimie între 1884 și 1909, a cumpărat tabelul dintr-un catalog german, în octombrie 1888. Tabelul în sine a fost produs la Viena, în 1885.
Odată ce au aflat toate aceste detalii, cei de la St. Andrews au demarat procedurile de conservare a tabelului. Aceștia au curățat cu pensule reziduurile de praf de la suprafață. Au scos dublajul de in de pe spate, iar apoi, apă deionizată a fost folosită pentru a rezolva problema decolorării. În plus, hârtie kozo japoneză și pastă de amidon de grâu au fost folosite pentru a repara diversele rupturi ale hârtiei.
Mai mult, cei responsabili au creat și o replică 1:1 a tabelului, iar aceasta a fost expusă la universitate. Originalul este conservat într-o cameră cu climat controlat din facilitatea de colecții speciale a universității.