Noutate în chimie: al șaptelea rând al tabelului periodic, în sfârșit completat

Noutate în chimie: al șaptelea rând al tabelului periodic, în sfârșit completat

Patru elemente nou descoperite au fost adăugate tabelului periodic al elementelor în ultimele zile ale anului 2015, câștigându-și locurile permanente.

Astfel, patru noi elemente cu numerele atomice 113, 115, 117 şi 118 au fost recunoscute oficial de Uniunea Internaţională a Chimiei Pure şi Aplicate(IUPAC) pe 30 decembrie. Toate cele patru elemente au fost descoperite în laborator. Elementul 113 a fost descoperit de o echipă de cercetători de la institutul RIKEN din Japonia, iar descoperirea elementelor 115, 117 şi 118 se datorează unei echipe formate din oameni de știință ruși și americani, provenind de la Institutul de Cercetare Nucleară din Dubna, Rusia şi Laboratorul Naţional Lawrence Livermore din California, Statele Unite.

Tabel periodic al elementelor

Studiile care atestă descoperirea celor patru noi elemente vor apărea în prima parte a acestui an, conform IUPAC. Deocamdată, ele au fost trecute în tabel cu prescurtări temporare, începând cu Uu (unum), urmând ca echipele care le-au descoperit să le ofere şi o denumire oficială. Elementul 113 este primul descoperit şi denumit de cercetători din Asia vreodată, potrivit Science News.

Tabelul periodic al elementelor îi este atribuit omului de știință rus Dmitri Mendeleev şi aranjează elementele chimice cunoscute în funcţie de numărul atomic şi proprietăţile fizice și chimice ale acestora. Odată cu recunoaşterea celor patru elemente, tabelul înregistrează acum, fără întrerupere, elemente cu numere atomicec cuprinse între 1 și 118.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: