08 nov. 2016 | 11:49

Tabelul periodic interactiv te învață tot ce trebuie să știi despre elementele chimice

ACTUALITATE
Tabelul periodic interactiv te învață tot ce trebuie să știi despre elementele chimice

Dacă nu vă place să lucrați cu tabelul periodic de pe spatele cărții de chimie, cu siguranță veți dori să aveți la îndemână acest nou tabel interactiv. 

Încă îmi amintesc de cartea de chimie și de tabelul periodic pe care îl aveam pe ultima copertă, un tabel cu vreo trei sau patru culori și cu informații vagi despre numărul atomic și despre masa atomică a fiecărui element. În definitiv, ceva scurt și la obiect, dar care este doar util, nu neapărat și plăcut. Nu cred că sunt prea mulți cărora le va fi trezit interesul cu privire la oricare element chimic din tabel, văzându-i căsuța și cele două numere din interior.

Dacă tabelul periodic vă dă sau v-a dat bătăi de cap, și dacă ați vrea să știți mai multe despre elementele pe care le-ați întâlnit îndeosebi în liceu, atunci acest tabel interactiv este cea mai bună opțiune pe care o aveți la dispoziție.

Trecând peste faptul că pe site avem de-a face cu Comic Sans MS, tabelul periodic interactiv este o sursă de informații extrem de bogată. Fiecare dintre elemente este reprezentat vizual de către aplicația cea mai importantă pe care o are, iar imaginea este însoțită și de o scurtă descriere, deoarece e posibil să nu fie întotdeauna evident despre ce este vorba.

Ținând mouse-ul pe fiecare dintre elemente, avem la dispoziție trei căsuțe în partea de sus a ecranului. Prima oferă imaginea amintită deja, în timp ce a doua ne prezintă cele mai importante proprietăți ale elementului: aflăm că Technețiul este radioactiv, are o durată de viață lungă, este primul element creat de om și se găsesc doar cantități infime în natură. A treia căsuță ne oferă informații despre grupa din care face parte un metal.

Dacă ați vrut vreodată să știți mai multe despre cele mai rare elemente din tabelul periodic, sau despre cele ale căror nume vă sună ciudat, atunci acest tabel este ceea ce aveți nevoie. Tabelul poate fi accesat aici.