Minunea lumii din subteran: cea mai lungă peșteră de sare

de: Bianca Prangate
04 04. 2019

Peștera Malhalm din Israel s-a dovedit a fi cea mai lungă peșteră de sare din lume, după ce cercetătorii i-au analizat tunelurile sale întortocheate.

Grota se întinde pe 10 kilometri în subteran. Oamenii de știință cred că este chiar mai mare decât Peștera Namakdan din Iran, care era considerată până de curând cea mai lungă peșteră de sare. Malhalm este compusă din sute de camere diferite – cea mai lungă din ele având 5.685 de metri. Descoperirea a venit în urma explorărilor realizate de experții de Hebrew University din Ierusalim, dar și de 80 de voluntari din Israel, Bulgaria și alte șapte țări, vreme de decenii întregii.

Gura peșterii se află aproape de un stâlp de sare popular printre turiști, numit „Soția lui Lot” (numit astfel după personajul biblic care a fost transformat în piatră după ce s-a uitat înapoi către orșele Sodoma și Gomora în timp ce erau distruse).

Peșterile de sare sunt formațiuni geologice rare, iar majoritatea din ele nu au mai mult de 1,6 kilometri în lungime. Ele apar mai mult în zonele extrem de aride, așa sunt locurile din preajma Mării Moarte – mare care este atât de sărată încât nu poate adăposti vietăți în ea. Peșterile se formează cu ajutorul apei care a dizolvat sărurile și alte minerale depozitate sub pământ. Procesul de formare al Peșterii Malhalm a fost probabil cel mai intens în perioadele fără ploaie din zona Muntelui Sodoma (acolo, cantitatea de apă de ploaie este cam de 50 mm pe an).

„Analizarea Peșterii Malham a necesitat muncă grea”, a explicat cercetătorul Efraim Cohen de la Hebrew University. „Am muncit câte 10 ore pe zi în subteran, târându-ne prin tuneluri glaciale de sare, abia evitând stalactitele de sare și cristalele de sare care te lasă cu gura căscată. Acolo jos părea să fie o altă planetă„.

Pe lângă că Malhalm este peștera cea mai lungă din lume, este și printre cele mai tinere, având cam 7.000 de ani de la lansare (ceea ce este destul de puțin din punct de vedere geologic). „Motivul pentru care este atât de tânără este pentru că e făcută din sare”, a zis geologul Amos Frumkin. „Peșterile calcaroase se formează mult mai încet. De obicei sunt mult mai bătrâne. Dar aceasta se dezvoltă foarte repede, așa că este una din cele mai tinere peșteri din lume”.