07 apr. 2018 | 09:26

Dispozitivul care face apă potabilă chiar și din Marea Moartă

ACTUALITATE
Dispozitivul care face apă potabilă chiar și din Marea Moartă

Oamenii de știință au dezvoltat un dispozitiv capabil să producă apă potabilă curată de la aproape orice sursă, chiar și din apele sărate ale Mării Moarte. Dispozitivul folosește lumina Soarelui și o combinație de hidrogeluri.

Dispozitivul creat de cercetători ar putea salva zeci de mii de vieți în fiecare an. Asta pentru accesul la apă potabilă este o problemă pentru multe națiuni în curs de dezvoltare. În plus, accesul la apă potabilă este pus în pericol și de dezastrele naturale din întreaga lume. Tehnologia folosită este compactă, ieftină și utilizează energia solară. Ea evaporă apa și elimină impuritățile.

Desalinizarea apei prin distilare este o metodă comună pentru producerea în masă a apei potabile”, a declarat cercetătorul Fei Zhao de la Universitatea din Texas. „Cu toate acestea, tehnologiile curente de distilare au nevoie de mai multe etape, necesită infrastructuri mai mari și consum mare de energie, care este costisitoare”.

Astfel, energia solară, ca cea mai durabilă sursă de căldură pentru distilarea apei, este considerată cea mai bună alternativă pentru acest proces de curățare a apei. Dispozitivul de filtrare funcționează prin combinarea mai multor materiale hibride și polimerice hibride care amestecă atât proprietăți hidrofile, cât și proprietăți semiconductoare.

Nano-structura hidrogelurilor permite producerea mai multor vapori de apă, fără implicarea unor instrumente optice pe care dispozitivele existente le folosesc. Atunci când un borcan de apă contaminată este plasat în lumina directă a Soarelui, împreună cu vaporizatorul cu hidrogel, se eliberează vaporii care, mai apoi, sunt adunați și depozitați de un condensator.

Pentru a dovedi eficiența noului dispozitiv, cercetătorii au făcut apă potabilă din Marea Moartă. Cu o salinitate de aproximativ 334%, apa este de circa zece ori mai sărată decât apa standard din ocean. Dispozitivul de filtrare cu hidrogel a trecut cu brio testul și a respectat standardele acceptate pentru apa potabilă, stabilite de Organizația Mondială a Sănătății.

Va mai dura ceva timp până când acest dispozitiv să fie transformat într-unul comercial. Chiar și așa, testele la care a fost supus a demonstrat eficiența și necesitatea lui.