Câți români își mai recuperează obiectele băgate la amanet

de: Răzvan Băltărețu
27 11. 2019

Amanetul încă este pentru mulți români cea mai rapidă sursă de-a obține bani rapid. Dacă vrei, ca un credit pentru care nu completezi multe acte. Chiar și așa, câți își mai recuperează obiectele?

Creditarea prin amanet a precedat creditul cu dobândă mare, creditul cu buletinul și, probabil, va mai rezista mulți ani de acum înainte. Ca idee, aproape 60% dintre români susțin că au deja un credit, fie că este el prin bancă, fie că este prin sistemul de amanet.

Când vine vorba de îndatoririle financiare, cetățenii din România se împart în două categorii: cei care aleg împrumuturile bancare și cei care recurg la amanetarea unor bunuri. Cele două diferă printr-un aspect esențial: timpul în care e restituit creditul.

Câți români revin la amanet să-și recupereze obiectele?

Pe piața din România, în proporție de peste 90%, împrumuturile sunt rambursate, iar bunurile sunt luate înapoi. Oamenii care se împrumută astfel sunt atașați de bunurile lor și asta-i face să le recupereze mai repede. Sigur, depinde foarte mult și de suma împrumutată, dar și de timpul în care e rambursată contravaloarea.

Statistica aceasta a fost furnizată de compania CreditAmanet, care susține că înregistrează aproximativ un milion de tranzacții anuale – atât offline, cât și online. Sigur, nu te gândi la cifre prea mari, dar îți arată un flux consistent. Compania are 22 de agenții în 11 orașe din România cu 110 angajați în total.

În caz că te întrebi cât de prosperă mai este piața de creditare, e suficient să te uiți la momente de mare consum, cum ar fi Black Friday. În România, încă se cumpără mult și o parte din tranzacții sunt făcute prin creditare. Astfel, înainte de Black Friday, eMAG a și anunțat parteneriate cu mai multe bănci și chiar și opțiunea cu până la 40 de rate. În acest context, e surprinzător că românii se mai întorc după obiectele amanetate.