Cum își schimbă forma bacteriile pentru a putea rezista la antibiotice

de: Teodora Tudosie
01 10. 2019

Deși corpul nostru este făcut să lupte cu acestea, există bacterii care pot rezista chiar și la contactul cu cele mai puternice antibiotice.

Problema este extrem de serioasă. În fiecare an, aproximativ 700.000 de oameni mor din cazua bacteriilor care nu pot fi combătute cu ajutorul antibioticelor. În același timp, acest lucru face ca boli precum pneumonia, tuberculoza sau gonoreea să fie mult mai dificil de tratat.

Anumite bacterii devin rezistente la antibiotice prin schimbări la nivelul genomului bacteriei. De exemplu, o bacterie poate fie să pompeze antibioticul afară, fie pur și simplu să îl distrugă: astfel, acesta nu mai are niciun efect.

Totuși, mai există o metodă prin care bacteriile devin rezistente la antibiotice. Cercetătorii au observat că unele bacterii ajung chiar să își schimbe forma dinăuntrul corpului uman pentru a evita să fie atacate de antibioticele care pătrund în sistem. Acest proces nu necesită nicio schimbare la nivel genetic.

Cum unele bacterii devin rezistente la antibiotice

Cum funcționează totul? În primul rând, trebuie să știi că bacteriile sunt învelite de o structură numită perete celular care le protejează de factorii externi și care previne spargerea acestora. De asemenea, peretele celular este cel care dă forma bacteriei și cel care o ajută să se dividă în mod eficient.

Detectarea bacteriilor este destul de simplă pentru corpul uman, pentru că sunt destul de diferite: structura numită perete celular nu există în corpul omenesc. Așadar, atunci când în corpul nostru ajung antibiotice, acestea nu le atacă decât pe bacterii.

Totuși, bacteriile pot supraviețui, ocazional, și fără peretele celular. În cazul în care mediul înconjurător poate proteja bacteriile să nu plesnească, acestea se pot transforma în așa-numitele „bacterii în formă de L”. Astfel, aceste bacterii devin complet imposibil de detectat de către corpul nostru și, în același timp, rezistente la antibiotice.

Noi descoperiri legate de bacterii

Totuși, dovezile în acest sens erau destul de puține. Cercetătorii au reușit acum să observe pentru prima dată aceste bacterii folosind sonde fluorescente care pot recunoaște ADN-ul bacterian.

Aceștia au recreat un mediu propice pentru acest tip de bacterii pentru a putea observa cum reacționează la antibiotice.

Potrivit cercetătorilor, studiul arată că antibioticele trebuie testate în condiții care le reflectă mai mult pe cele din corpul uman. Cele utilizate în prezent în laboratoare nu ar oferi suficientă protecție pentru ca bacteriile de tip L să poată supraviețui.

De asemenea, descoperirea poate contribui la investigarea rolului pe care aceste bacterii rezistente la antibiotice îl joacă în cazul altor infecții recurente, cum ar fi septicemia sau infecțiile pulmonare.