Videoclipul care îți arată cum se luptă sistemul tău imunitar cu infecțiile

Videoclipul care îți arată cum se luptă sistemul tău imunitar cu infecțiile

Dacă te-ai întrebat vreodată cum arată sistemul imunitar în acțiune, acum poți vedea cu ochii tăi. Un video la nivel microscopic arată cum sistemul imunitar poate să facă găuri în bacterii, în timp ce ne lasă celulele noastre intacte.

 

Studiul din spatele videoclipului a fost publicat în Nature Communications. Clipul arată clar cum arată mecanismele sistemului imunitar uman când se află în acțiune, ucigând bacterii care au invadat un perete celular. Găurile observate au numai 10 nanometri, adică la fel de groase cât o undă de lumină ultraviolet.

Pentru a prinde procesul în imagini, cercetătorii au apăsat rapid de mai multe ori suprafața peretelui celular cu un ac ultrafin, care poate sesiza obiecte la o scară la care microscopul se poate doar chinui. Tehnica aceasta are și un nume – mai exact, microscopie forțată atomică.

Videoclipul a fost filmat în niște camere lichide minuscule, într-un laborator. În el se vede cum sistemul imunitar ucide bacteriile invazive. O singură proteină a sistemului imunitar penetrează membrana exterioară a celulei străine. Ulterior, procesul ia o pauză scurtă, ca mai apoi 17 sau mai multe proteine să sară în gaură. Cercetătorii cred că această pauză ajută celulele sănătoase din vecinătate să se protejeze. Este fascinant să urmărești cum sistemul imunitar reușește să sape la propriu groapa invadatorilor fără să distrugă celulele umane sănătoase.

Bacteriile au însă și ele strategiile lor de supraviețuire. Cercetătorii știau deja că unele bacterii pot intra într-o stare de inactivitate. Inactivitatea se caracterizează printr-o stare de somnolență, care ajută la evitarea perioadelor de înfometare și a atacurilor. Se pare că mai există însă o stare – cea de zombi.

Biologii de la Swammerdam Institute for Life Sciences din cadrul Universității din Amsterdam au descoperit o nouă stare metabolică, care se află între activitate și inactivitate. În acea stare, bacteriile sunt precum niște zombi. Ele își încetinesc toate procesele metabolice pentru a supraviețui pentru cât mai mult timp.

Sursa: Live Science