Cum vor să creeze oamenii de știință armuri de supereroi

de: Bianca Prangate
20 02. 2019

Supereroii din filme au tot soiul de armuri fascinante – gândește-te doar la Iron Man, Black Panther și Spider-Man. Oamenii de știință sunt destul de aproape de a crea o armură demnă de filmele Science Fiction, care ar putea să îi facă pe cei care o poartă să se simtă de parcă ar putea salva lumea.

Imaginează-ți o armură care este atât dură, cât și flexibilă. Este formată în mare parte din apă, dar totuși nu permite să fie străpunsă de vreo forță mecanică. Pe lângă că această armură este puternică, este și moale și flexibilă – atât de moale și de flexibilă încât oricine o poartă se poate mișca lejer pe sol sau în apă. Această descriere pare să reprezinte armura unui supererou, doar că reprezintă exoscheletul unui homar.

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology și de la Harvard cred că membrana ce acoperă încheieturile și abdomenul homarilor, care este la fel de dur precum cauciucul industrial folosit la anvelope și la furtunuri de grădină, ar putea să reprezinte inspirația pentru dezvoltarea unei armuri flexibile pentru oameni, care să le acopere acestora încheieturile.

„Credem că această creație ar putea motiva un design de armură flexibil”, a subliniat profesorul asistent de la departamentul de inginerie mecanică din cadrul d’Arbeloff Career Development, Ming Guo. O armură de tipul membranei homarilor ar putea ajuta oamenii să își miște liber încheieturile și să sporească nivelul de comfort al mișcărilor.

Ideea unei asemenea armuri i-a venit lui Guo când mânca homar. Observase că membrana transparentă de pe burta animalului era dificil de mestecat. Astfel, alături de echipa de cercetători, a început să taie membrana respectivă în laborator. Mare le-a fost surpriza când au descoperit că tăietura nu a afectat elasticitatea materialului.

„Cunoștințele dobândite de la membrana moale a homarilor naturali [dezvăluie informații despre] crearea unor materiale sintetice moi, dar totuși puternice și tari pentru folosirea cu încredere în contextul unor condiții mecanice extreme, inclusiv o armură flexibilă care poate oferi protecție pentru întregul corp fără sacrificarea mobilității membrelor”, se arată în studiu.