Provocarea stupidă de pe internet care bagă oamenii în spital

Provocarea stupidă de pe internet care bagă oamenii în spital
Sursa foto: AP

Este fascinant felul în care apa fierbinte, care fierbe, se poate transforma în ceață într-o clipă dacă este aruncată în aerul rece al iernii – atât de fascinant, încât există și o provocare pe internet în acest sens.

Acest lucru se întâmplă datorită efectului Mpemba. Dar doar pentru că poți să arunci apă opărită în aer și să privești cum se evaporă nu înseamnă că și trebuie. Doar că oamenii nu fac mereu ceea ce trebuie, drept dovadă stând provocarea de pe internet în care oamenii se filmează cum aruncă apă opărită în frig.

În condițiile în care Statele Unite ale Americii au fost lovite de un val cumplit de frig adus de vortexul polar, oamenii au început să ia parte în „Boiling Water Challenge” („Provocarea Apei Fierte”). Această provocare presupune aruncarea apei opărite în aerul rece al iernii pentru a vedea ce se întâmplă.

De cele mai multe ori, oamenii se ard în mod serios când apa le atinge pielea. Un spital din preajma orașului Chicago a anunțat că a trebuit să trateze mai mulți pacienți care au încercat să realizeze provocarea.

„Am văzut opt pacienți și suntem foarte surprinși de cât de mulți oameni au încercat provocarea și din păcate au eșuat”, a explicat specialistul în arsuri de la Loyola University Medical Centre, Arthur Sanford, pentru CBS.

Șapte din acești pacienți au avut nevoie de tratament pentru arsuri cu bășici, conform lui Sanford. Mai mult, o femeie ar putea avea nevoie de o operație din cauza arsurilor. Cel mai șocant a fost faptul că vârstele pacienților au fost foarte variate – cel mai tânăr pacient a fost un copil de trei ani (care a avut ghinionul să se afle în apropierea unui adult care făcea provocarea), iar cel mai în vârstă a fost un om de 53 de ani.

„Sunt adulți care o fac… Sunt copii care o fac. Sunt copii care stau lângă adulți”, a mai zis Sanford pentru ABC 7 News. „Dacă iei decizia de a îndeplini această practică periculoasă, [asigură-te] că nimeni nu stă pe lângă tine”.

Cu toate astea, sfatul final al specialiștilor este să eviți complet această provocare. „Îi sfătuim puternic pe oameni să nu facă provocarea apei fierte”, a afirmat Sanford pentru Chicago Sun Times. „Nu există vreo modalitate sigură de a o face”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: