Americanii au prins un grup de români care vindeau mașini false pe eBay

de: Alexandru Puiu
11 02. 2019

Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii a prins o bandă formată din 20 de persoane, marea majoritatea români, care se ocupau cu fraudă pe eBay.

Departamentul de Justiție sau DOJ a făcut public un dosar legat de un grup criminal organizat care se ocupa cu comercializarea de mașini inexistente pe mai multe magazine online din SUA. În principal, tranzacțiile erau inițiate pe eBay sau Craigslist. După aceea, românii cereau un avans sau costul integral al mașinii inexistente, înaintea unei eventuale întâlniri.

Dintre cei 20 de oameni care au fost prinși și acuzați de fraudă, spălare de bani și furt de identitate, 16 erau din România și Bulgaria. Conform documentelor declasificate, echipa de români se ocupa cu realizarea de conturi false pe eBay și Craigslist pentru comercializarea de bunuri prețioase. Cele mai comune obiecte erau autoturismele, iar printr-un dialog ce urma un scenariu foarte bine pus la punct, eventualii cumpărători erau rugați să facă plata înaintea livrării.

Pentru că tranzacțiile erau inițiate de cele mai multe ori de pe conturi proaspăt deschise, fără review-uri, românii se dădeau drept americani ce tocmai s-au înrolat în armată și trebuie să plece în misiune. Din acest motiv, își vând mașina că se va devaloriza și au nevoie de bani.

Ca întreaga poveste să pară verosimilă, anunțurile și dialogurile ulterioare erau însoțite de fotografii și detalii personale adevărate, furate de la americani adevărați. Pentru dialog se foloseau adrese false de email create prin intermediul eBay sau Aol Autos.

După ce se virau banii într-un cont, aceia erau imediat transformați în criptomonede precum Bitcoin, ca în secunda următoare să ajungă în România. Când ajungeau la Coinflux sau R G Coins, câteva case de schimbi de la noi, banii erau transformați din nou în bani reali pentru a intra în posesia inițiatorilor proiectului.

În mod previzibil, se plăteau câteva comisioane pe parcursul drumului. Din acest motiv, lanțul s-a extins până la 20 de persoane. Dacă sunt găsiți vinovați, membrii grupării se pot aștepta la condamnări de până la 20 de ani de închisoare și amenzi între 250.000 și 500.000 de dolari. Departamentul de Justiție a creat și un site dedicat pentru a încuraja eventualele victime să ajute cazul.