Amenda Google luată în UE are urmări: pe ce va cere bani acum pentru Android
Google vine cu o schimbare menită să mulțumească Comisia Europeană, dar și să arate utilizatorilor de Android că au de ales.
Odată cu anul 2020, utilizatorii Android nu vor mai avea Google drept motor de căutare implicit, ci vor avea mai multe opțiuni. Astfel, atunci când utilizatorii vor configura un dispozitiv nou, un telefon sau o tabletă, Google îi va lăsa pe aceștia să aleagă motorul de căutare pe care vor să îl folosească.
Totuși, compania americană nu va face asta pe gratis. De fiecare dată când utilizatorii aleg alt motor de căutare, Google va taxa furnizorul de servicii ales. Astfel, dacă utilizatorul de Android va alege Yahoo ca motor default de căutare, Google va încasa bani de la aceasta.
În acest sens, a organizat o licitație. Astfel, furnizorii de servicii vor trebui să spună cât sunt dispuși să plătească de fiecare dată când utilizatorul îi alege. Numai primii trei cei mai mari lictitatori care ating sau depășesc pragul setat de Google într-o anumită țară vor fi cei care vor apărea pe lista de opțiuni în statul respectiv.
Compania nu menționează care este pragul pe care aceștia să îl ia în considerare și spune că licitațiile vor fi ținute secrete.
Această măsură se va aplica totuși doar pentru utilizatorii europeni.
De ce a făcut Google schimbarea
În 2018, Google primea o amendă de cinci miliarde de dolari după ce Comisia Europeană a acuzat-o că încearcă să monopolizeze piața.
Motivul a fost faptul că telefoanele cu Android veneau cu Google deja setat ca motor de căutare implicit și cu browserul Chrome preinstalat. Astfel, compania a fost acuzată de monopol al pieței, pentru că nu permitea celorlalte companii să se dezvolte și să inoveze.
În această privință, Kent Walker, vicepreședintele Global Affairs, a declarat că utilizatorii au avut întotdeauna de ales și ar fi putut oricând să își instaleze un nou browser sau să aleagă să folosească alt motor de căutare, indiferent de ce ar fi fost preinstalat pe telefonul cu Android la cumpărare.
Totuși, Google a ales să se conformeze după amenda de la Comisia Europeană. Licitația se va închide pe 13 septembrie 2019 și câștigătorii din fiecare țară vor fi anunțați pe 31 octombrie 2019.