A găsit soluția pentru problema gropilor de pe străzile din România: cum funcționează materialul minune
Chiar dacă există asfalt de calitate mai bună sau mai puțin bună, problema gropilor provocate de diverse intemperii pe termen lung este una universală. Un cercetător a găsit însă o soluție deșteaptă.
În timp ce unii oameni de știință încearcă să remedieze probleme de sănătate, alți vor să se specializeze pe particularități care ne fac viața mai dificilă în fiecare zi, tuturor. În această categorie intră problema străzilor care se strică într-un ritm destul de alert, mai ales în anumite țări cu o infrastructură defectuoasă, precum România sau Mexic.
În speranța ca va economisi miliarde de dolari la scară largă pentru guverne, prin micșorarea costurilor de infrastructură, un student la construcții civile din Mexic a dezvoltat o un sistem fascinant pentru remedierea gropilor și fisurilor din asfalt. Israel Antonio Briseño Carmona urmează cursurile din cadrul Universității Autonome din Coahuila, în localitatea Torreon, Mexic.
După o lungă perioadă de experimente, Antonio a creat un compus chimic caucuciucat care se regenerează automat. Este realizat din cauciucuri reciclate și se poate auto-repara în momentul în care plouă și intră în contact apă. Cu invenția sa neobișnuită, tânărul student a câștigat Premiul Național James Dyson în 2019.
”Ce se întâmplă este că atunci când plouă, apa se strecoară la baza pavajului și crează un gol. Când mașinile trec peste acel gol, se prăbușește. Din acest motiv, am vrut să transform materialul principal care se deterioarează într-unul care se poate recupera. Acest proiect poate permite apei să fie în loc de vinovat o sursă de mentenanță pentru drumurile noastre.”, a explicat Briseno.
În prima fază, a făcut mai multe experimente cu diverse tipuri de asfalt pentru a-și materializa proiectul. A fost dezamăgit de rezultate și și-a creat propriul material. Partea bună și motivul pentru care a câștigat premiul constă în faptul că formula sa este mai ieftină, mai sustenabilă și cu un impact redus asupra uzuri cauciucurilor.
”La ora actuală, există tipuri de pavaj care se regenerează, dar niciunul nu folosește apă pentru a facilita regenerarea și nici nu sunt făcute din cauciucuri.”, a adăugat cercetătorul.