Wi-Fi-ul ți-ar putea salva viața într-o bună zi și nu e o glumă

de: Andreea Cuzub
20 08. 2018
Time.com

Probabil că utilizezi Wi-Fi-ul ca toată lumea pentru a conecta telefonul, computerul sau alte dispozitive electronice la internet. Dar, în curând, tehnologia ar putea îndeplini o funcție la care nu te-ai gândit.

Potrivit unui studiu publicat de cercetători de la Universitatea Rutgers, New Brunswick, Wi-Fi-ul s-ar putea să te mențină în siguranță în locurile publice. Aceștia susțin că Wi-Fi-ul obișnuit poate detecta eficient și ieftin armele, bombele și substanțele chimice explozive ascunse.

Cercetarea le-a adus oamenilor de știință premiul pentru cea mai bună lucrare de la IEEE Conference on Communications and Network Security, care se concentrează exclusiv pe securitatea cibernetică.

Savanții precizează în lucrarea lor că majoritatea obiectelor periculoase conțin metale sau lichide. Aceste materiale interferează cu semnalele Wi-Fi într-un mod pe care cercetătorii îl pot detecta.

În același timp, bagajele pe care o persoană le-ar folosi pentru a ascunde o bombă sau o armă sunt, de obicei, fabricate din materiale precum fibra sau hârtia, prin care semnalele Wi-Fi trec cu ușurință.

Astfel, cercetătorii au construit un sistem Wi-Fi de detecție a armelor, care poate analiza ce s-a întâmplat cu semnalele Wi-Fi în momentul în care s-au intersectat cu un obiect sau material din apropiere.

Când au testat sistemul pe 15 tipuri de obiecte și șase tipuri de genți, au descoperit că acesta poate distinge obiectele periculoase de cele inofensive în 99% din  cazuri. Mai precis, sistemul a putut identifica 90% din materialele periculoase: 98% din metale și 95% din lichide.

Geanta/punga în care a fost pus obiectul a reprezentat o variabilă demnă de luat în calcul, dar care nu a afectat dramatic eficiența sistemului. Dacă obiectul era ținut într-un rucsac obișnuit, sistemul îl putea detecta cu o precizie de 95%. În schimb, dacă era înfășurat într-un alt material înainte de a fi pus în rucsac, procentul a scăzut la 90%.

În prezent, echipa lucrează la acuratețea sistemului, în speranța că ar putea să devină o metodă standard de securitate la festivaluri, evenimente sportive etc.