Mașina din anii ‘70 dotată cu cameră video în spate, mai sigură decât Dacia de azi

de: Daniel Ștefan
13 09. 2018
Erik Shilling

Volvo a fabricat în anii ‘70 o mașină cu un grad de siguranță a pasagerilor care se apropia de cele din prezent. Avea un design jalnic, dar era o mașină foarte sigură, iar camera video de pe spate era o inovație.

În 1959, Volvo a revoluționat lumea auto când a introdus pentru prima dată centura de siguranță cu prindere în trei puncte care fixa șoferul și pasagerii mai bine în scaune. Acela a fost primul moment care arăta lumii că Volvo era o marcă auto serioasă, care avea să ofere calitate și anduranță.

Și, într-adevăr, a oferit. Poate că designul n-a fost punctul forte al companiei, dar când vine vorba de siguranță, puține branduri auto reușesc să se ridice la nivelul Volvo.

În 1972 însă, celebrul brand suedez a produs un nou concept atipic acelor vremuri: un autoturism echipat cu o cameră video amplasată în exteriorul mașinii, în spate, între stopuri.

Automobilul a fost botezat VESC (Volvo Experimental Safety Car), care, potrivit denumirii, era special conceput pentru a fi testate noi măsuri de siguranță a pasagerilor.

De departe, acea cameră video din spate a fost cea mai interesantă dotare a mașinii. Nici azi nu vezi așa ceva. Nu era într-un loc prea potrivit, dar camera în sine contribuia mai degrabă la înfrumusețarea autoturismului cu aspect pătrățos, specific Volvo, decât la siguranță. Mai mult de-atât, camera era conectată direct la un monitor CRT aflat într-un slot special de la bord. Cine zice că ecranele de la bord au apărut abia în secolul XXI?

Erik Shilling

Și, să nu crezi că era inestetic. Dimpotrivă. Ecranul CRT de la bordul lui VESC era mai potrivit decât ai crede și avea și parasolar, ca să nu-ți fie diminuată vizualizarea lejeră când e lumină puternică afară.

Alte dotări importante includeau bare de protecție rezistente la șocuri în caz de accident violent, mult ieșite în afară, poate exagerat de prelungite. De altfel, mașinile Volvo au avut mereu acest design alungit, care îți dă impresia că te afli la volanul unei limuzine de zece metri lungime.

Centurile nu doar că erau cu prindere în trei puncte, dar se și strângeau pe pasageri, ceea ce a fost o caracteristică nouă și, probabil, unică la acea vreme, care avea să fie preluată mai târziu. Azi, toate automobilele au astfel de centuri.

Erik Shilling

De asemenea, volanul era prevăzut cu un sistem special de adâncire cu până la 15 centimetri în interiorul bordului în caz de accident frontal, ca șoferul să nu fie rănit (prea tare) atunci când mașina se face armonică.

VESC era echipat și cu airbaguri frontale și în spate, iar rezervorul de carburant era poziționat aproape de centrul mașinii, cât mai departe de extremitatea din spate, predispusă la accidente.