Virusul care salvează viețile bolnavilor care suferă de această afecțiune

de: Andreea Cuzub
01 07. 2018

Glioblastomul este o tumoră cerebrală malignă extrem de agresivă, pentru care cercetătorii au găsit un tratament bizar.

Glioblastomul este cea mai frecventă dintre toate tumorile cerebrale maligne și poate provoca convulsii, dureri de cap, confuzie și vedere încețoșată.

Potrivit unui studiu clinic în fază incipientă, un poliovirus (poliomielită) modificat genetic a reușit să le prelungească semnificativ durata de viață pacienților. 21% din pacienții tratați cu acest virus erau încă în viață după trei ani, comparativ cu doar 4% din cei care au făcut chimioterapie.

Studiul clinic a fost desfășurat la Institutul Oncologic Duke și toți pacienții sufereau de glioblastom. Rezultatele au fost publicate în „New England Journal of Medicine” și, de asemenea, au fost prezentate la o conferință internațională despre tumore cerebrale, în Norvegia.

Tumora este dificil de tratat, deoarece, chiar și dacă au făcut un tratament agresiv, persoanele diagnosticate recent supraviețuiesc, de obicei, mai puțin de 20 de luni. Iar cele aflate în recurență mor, în general, în maxim un an.

Cercetătorii de la institutul Duke au deschis prima fază a studiului clinic în 2012, pentru a testa siguranța virusului modificat și doza necesară.

Chirurgii au implantat un cateter în creierul fiecărui pacient, după care o cantitate mică a virusului a fost trimisă direct către tumoră. Virusul a fost conceput astfel încât să vizeze celulele infectate și să declanșeze un răspuns din partea sistemului imunitar.

Oamenii de știință spun că rata medie de supraviețuire a pacienților a fost de 12,5 luni, comparativ cu 11,3 luni pentru grupul de control.

Annick Desjardins, neurolog la institutul Duke, a declarat că tratamentul cu virusul poliomielitei este asemănător cu alte metode de imunoterapie, deoarece majoritatea pacienților nu răspund la tratament. „Cu toate acestea, cei care prezintă un răspuns imunitar au posibilitatea reală să trăiască mai mult timp”, mai spune Desjardins.

Pentru a încerca să crească procentul respondenților, cercetătorii au deschis a doua sesiune de teste clinice.