Robotul care a îndepărtat o tumoră din coloana vertebrală este o premieră

Robotul care a îndepărtat o tumoră din coloana vertebrală este o premieră

Neurochirurgii de la University of Pennsylvania School of Medicine făcut o operație incredibil de complexă și rară, iar pentru asta și-au luat un asistent robot. Astfel, a avut loc o premieră mondială în medicină – prima operație pe coloana vertebrală asistată de un robot.

Procedura complexă a folosit brațe robotizate pentru a înlătura o tumoră din gâtul unui pacient, prin gură. Numele acestuia este Noah Pernikoff și are 27 de ani. Operația a fost una specială și pentru că această boală afectează doar un om la 1 milion în fiecare an.

Operația revoluționară a avut loc la spitalul de la Universitatea din Pennsylvania și a durat în total mai mult de 20 de ore, care au fost împărțite în două zile.

Datorită amplasării tumorii în gâtul pacientului, medicii au fost îngrijorați că pacientul s-ar putea să rămână paralizat, în cazul în care operația ar fi mers prost.

O altă problemă a acestora era faptul că dacă tumora nu era îndepărtată complet, ar fi crescut la loc, poate chiar mai agresiv decât înainte.

Operația a fost efectuată în trei faze. În primul rând, neurochirurgii au intrat prin gâtul lui Pernikoff și au tăiat coloana vertebrală din jurul tumorei.

O echipă de trei chirurgi a folosit robotul pentru a îndepărta tumora prin gura pacientului. În cele din urmă, coloana vertebrală a pacientului a fost reconstruită folosind un os din șold și tije suplimentare pentru stabilitate.

Utilizarea robotului trans-oral (TORS) a făcut posibilă trecerea de la radioterapie la îndepărtarea efectivă a tumorii prin operarea acesteia. Dr. Neil Malhotra a declarat că această abordare este mai puțin traumatizantă pentru pacienți, care se recuperează mai repede.

Operația a avut loc anul trecut în luna august, cu toate că știrea a fost făcută publică abia acum. Nouă luni mai târziu, Pernikoff este recuperat complet și s-a întors la locul de muncă.

Citește și: