Director UPC, concediat că a transmis către SRI și SUA informații confidențiale

de: Daniel Ștefan
03 12. 2018

UPC România a ascuns un scandal intern cu consecințe foarte grave, de care e bine să știi, dacă ești abonat UPC. Un fost director a fost concediat pentru că ar fi sustras informații confidențiale ale companiei și a amenințat că le trimite americanilor prin SRI.

Fostul director, a cărui identitate este păstrată anonimă, a fost concediat la începutul lui 2018, după ce conducerea UPC l-a acuzat că a extras informații confidențiale pentru a le transmite unor persoane terțe. El a încălcat regulamentul de ordine interioară și a ajuns în momentul în care putea produce prejudicii companiei.

În plus, fostul director ar fi cerut, prin avocata sa reprezentanților UPC suma de un milion de euro pentru a-l convinge să nu divulge acele informații.

La scurt timp după ce a aflat că UPC vrea să înceteze contractul său de muncă, fostul director a deschis un proces în care a cerut instanței anularea încetării contractului său de muncă. Tribunalul București i-a respins însă cererea.

Fostul angajat UPC a acuzat compania că nu i-a comunicat motivele pentru care se dorește concedierea sa, mai ales că a avut rezultate bune în ultimul trimestru al lui 2017.

“În lipsa unor alte motive întemeiate de încetare a contractului individual de muncă, în luna ianuarie 2018, societatea a declanșat o procedură disciplinară la finalul căreia a emis decizia de concediere, prin care a fost concediat pentru următoarele fapte: transmiterea de e-mailuri de pe adresa de serviciu către adresa de e-mail personală și folosirea aplicației Google Drive pe calculatorul de serviciu, fapte care au fost considerate ca reprezentând abatere disciplinară gravă”, se arată în cererea transmisă instanței, conform profit.ro.

Fostul director UPC a recunoscut că a transferat informații și documente pe contul său de Google Drive, dar nu pentru a le divulga unor terți, ci pentru a lucra mai rapid și mai eficient pe un computer personal, întrucât, cel oferit la serviciu nu era suficient de performant.

Însă, regulamentul de ordine interioară al UPC ar interzice angajaților săi chiar și instalarea pe calculatoare a aplicației Google Drive, tocmai pentru a preveni astfel de abateri.

În instanță, fostul angajat a cerut celor de la UPC să-l repună în funcție și plata unor despăgubiri morale de 750.000 de euro, precum și plata cheltuielilor de judecată.

Avocații UPC România au spus în instanță că fostul angajat și directorul general Robert Redeleanu ar fi avut o discuție pe această temă, iar fostul director i-ar fi spus că a furnizat deja informațiile transferate. Cui? Chiar către consulul din cadrul Ambasadei României din Washington.

“În urma verificărilor preliminare efectuate, a rezultat că, doar în luna ianuarie 2018, reclamantul a transmis un număr de 22 de e-mailuri conținând diverse informații confidențiale, inclusiv informații sensibile cu privire la situația financiară a UPC România, către adresa sa personală de e-mail. Întrebat în legătură cu acest aspect, reclamantul a confirmat, în cadrul unei discuții cu reprezentanții societății din data de 19.01.2018, faptul că a transmis mesaje de pe adresa de e-mail profesională pe conturile sale personale”, se arată în întâmpinarea adresată instanței de către companie, potrivit sursei citate.

El a fost angajat la UPC la 1 octombrie 2016 și ar fi început transferul de informații în Google Drive chiar din prima săptămână de angajare. Instanța a considerat greu de crezut că laptopul respectiv nu avea suficient spațiu de stocare pentru a-și desfășura activitatea profesională în termenii și condițiile impuse de companie. Multe dintre aceste e-mailuri trimise pe Google Drive nu au nicio legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, însă conțineau informații strict confidențiale ale societății.