Unde și de ce migrează insectele iarna

de: Andreea Cuzub
09 03. 2018

Poate că știai că insectele sunt niște creaturi cu sânge rece. Acest lucru le-a determinat să se adapteze condițiilor severe de iarnă, prin diferite metode.

Pentru a îndura frigul, unele insectele își îngheață intenționat anumite părți ale corpului sau pur și simplu migrează. Cea mai cunoscută dintre insectele care migrează este Fluturele Monarh. În fiecare toamnă, între lunile august și septembrie, această insectă migrează spre sud. Cele care petrec vara în estul Munților Stâncoși, pleacă iarna spre Mexic, în timp ce insectele care stau vara în estul Munților Stâncoși, migrează iarna în California.

Un lucru deosebit la Fluturii Monarh este faptul că aceștia, spre deosebire de alte insecte, se întorc primăvara în aceeași formulă, în timp ce alte specii mor înainte de a se întoarce acasă.

Alte insecte se adăpostesc și intră într-o stare de “pauză”, asemănătoare cu hibernatul la mamifere. În acest moment, insectele își adaugă un extra strat protector de grăsime și își reduc cantitatea de apă din corp, pe care o înlocuiesc cu glicerol. Aceasta este o substanță asemănătoare cu antigelul pe care îl punem iarna în mașini.

Cu toate că această pregătire a corpului le ajută să se protejeze, ele trebuie, totuși, să se și adăpostească.

În ceea ce privește ouăle care se află în faza de creștere fără hrană, acestea pot face față mai ușor temperaturilor scăzute. Un exemplu de specie de ouă care trăiește iarna este Mantisul de Rugăciune.

Există insecte care petrec iarna atașate de crengile plantelor și, astfel, cu ajutorul acestora își crează propriul iglu. În plus, multe specii de iarnă, precum larvele, sunt protejate de propriul cocon.

De asemenea, și adulții care intră în iarnă se folosesc de crioprotectanți și își caută adăpost. Astfel, aceștia se refugiază în cavitățile sau sub coaja copacilor, dar și în clădiri neîncălzite.

Când vine vorba de insecte acvatice precum libelulele, acestea se hrănesc activ și cresc toată iarna. Alte insecte terestre, însă, nu sunt atât de norocoase și sunt nevoite să se adapteze. Cele mai multe dintre aceste insecte tolerante la îngheț se regăsesc în Emisfera Sudică. Un exemplu grăitor în acest caz este gândacul alpin, care își îngheață intenționat anumite părți ale corpului pentru a face față frigului.