21 mart. 2017 | 17:57

Și insectele ”se duc la toaletă”

ȘTIINȚĂ
Și insectele ”se duc la toaletă”

Deși nu este o problemă apăsătoare, un studiu ne arată că și insectele, la fel ca orice mamifer, își fac nevoile care urmează oricărui proces firesc de digerare.

Această descoperire este relevantă pentru studiile viitoare din biologie și entomologie. Aparent, cu ocazia acestui studiu aflăm ceva mai multe cu privire la modul în care viețuitoarele își duc traiul și obișnuințele pe care le au de fel. Se pare că insectele de folosesc de produsul rezultat în urma defecației pentru tot soiul de lucruri ciudate, de la inocularea larvelor cu organisme simbiotice la semnalarea altor membri ai speciei de locația în care se află, conform Live Science.

În primul rând, insectele își pot face nevoile pentru că sistemul lor digestiv intern este asemănător cu cel al oamenilor, prin aceea că începe cu o gură și se sfârșește cu un anus. Sistemul digestiv al insectelor este divizat în trei segmente. În primul aceasta depozitează și macină mâncarea, în cel de-al doilea are loc digestia propriu-zisă, în timpul căreia nutrienții sunt absorbiți în organism, iar în cel de-al treilea segment (care nu are forma unui intestin lung așa cum întâlnim în organismul uman), apa este trasă înapoi în corp înainte ca resturile să fie eliminate.

Resturile ce rezultă în urma defecării au aspectul unor granule a căror mărime depinde de dimensiunea insectei care le produce. În principal, acestea sunt reciclate de mediu și acționează ca fertilizatori, însă unele insecte găsesc întrebuințări specifice pentru acestea și nu le lasă la voia întâmplării. Spre exemplu, excrementele gândacilor de scoarță conțin feromoni cu ajutorul cărora aceștia atrag ceilalți membri ai speciei, iar alte insecte își acoperă larvele cu acest material. Se pare că acesta este un proces important pentru sănătatea larvelor și asta pentru că excrementele conțin bacterii simbiotice și alte organisme.

Acest studiu nu ne ajută doar să ne formăm o imagine mai clară cu privire la traiul insectelor, dar reprezintă o modalitate prin care cercetătorii din domeniul agriculturii por înțelege care este cea mai bună cale prin care să elimine dăunătorii care distrug recolta.

Însă pentru că orice regulă mai cunoaște și excepții, unele insecte nu mănâncă, deci nici nu defechează, iar aici amintim de rusalii și de moliile de mătase. Dar se cunosc și cazuri de insecte care ingerează hrană și nu defechează, cel puțin pentru un timp îndelungat (acesta este cazul speciilor Chrysopidae).