Chiar te poți trezi cu fața la cearșaf, conform științei

de: Bianca Prangate
09 07. 2018

Cel mai probabil ai fost acuzat, cel puțin o dată în viață, că te-ai trezit cu fața la cearșaf dacă cineva te-a prins într-o pasă mai proastă.

Dacă până acum credeai că e doar o vorbă transmisă din moși strămoși, un studiu arată că e mai mult de atât. Mai mulți cercetători au descoperit că, atunci când te trezești cu gândul că vei avea o zi stresantă, cel mai probabil așa va fi, chiar dacă nu se întâmplă nimic ieșit din comun. Simpla anticipare a unei zile stresante este suficientă pentru a da peste cap funcțiile cognitive ale unui om.

„Oamenii se pot gândi și pot anticipa lucruri înainte să se întâmple, ceea ce ne poate ajuta să ne pregătim și chiar să prevenim anumite evenimente”, a explicat psihologul Jinshil Hyun, de la Pennsylvania State University. „Dar acest studiu sugerează că această abilitate poate fi și dăunătoare pentru funcția memoriei zilnice, indiferent dacă evenimentele stresante se întâmplă sau nu”.

Cercetătorii au efectuat studiul pe un eșantion de 240 de persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani. Ei au descoperit că oamenilor care anticipau că vor avea parte de o zi stresantă de dimineață le funcționa mai greu capacitatea de memorie. Totuși, oamenii care credeau că vor avea o zi proastă cu o seară înainte nu au avut memoria afectată.

Așa cum suntem sfătuiți că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, studiul ne sfătuiește să avem grijă cu perspectiva pe care ne-o construim de dimineață cu privire la ziua care urmează. „Dacă crezi că ziua ta va fi stresantă, vei simți acele efecte, chiar dacă nimic stresant nu se va întâmpla într-un final”, a explicat neuropsihologul Martin Sliwinski, care a luat parte la studiu. „Asta nu s-a arătat în cercetări până acum, și arată ce impact are felul în care ne gândim la lume”.