13 apr. 2018 | 07:49

De ce trezitul dimineața nu e pentru tine și ce ar trebui să faci ca să schimbi

ACTUALITATE
De ce trezitul dimineața nu e pentru tine și ce ar trebui să faci ca să schimbi

Dacă te trezești greu dimineața, ai face bine să nu-ți forțezi organismul să muncească încă din zori. Ți-ai putea pune viața în pericol, spun cercetătorii.

Un studiu de specialitate efectuat în Marea Britanie arată că persoanele care se trezesc greu dimineața devreme nu sunt leneșe sau ignorante, ci pur și simplu ceasul lor biologic este diferit de al altor oameni. Dacă ignori semnele de oboseală pe care ți le dă corpul, îți supui organismul la niște riscuri ridicate care îți vor afecta drastic sănătatea.

În limbajul comun, persoanele care sunt mai active noaptea decât ziua, sunt denumite „bufnițe” sau „păsări de noapte”. Dacă îți e greu să te trezești mai devreme de ora 10.00 și te simți plin de energie până noaptea târziu, când ești și foarte productiv în ceea ce faci, atunci te încadrezi în această categorie. Desigur, problemele apar atunci când nu-ți găsești un loc de muncă cu un program potrivit ritmului tău biologic și ești obligat să lucrezi încă din zori.

Metabolismul „bufnițelor” este puțin diferit de al restului persoanelor cărora nu le e greu să se trezească la orele 5.00 sau 6.00.

Totuși, oamenii care sunt mai activi noaptea, prezintă un risc de deces cu 10% mai mare decât ceilalți. Asta pentru că modificările ceasului biologic nu sunt naturale. Ca specie, noi oamenii suntem ființe diurne, iar preferința pentru activitatea nocturnă ține de stilul de viață al fiecăruia, de stres și de alți factori care ți-au marcat viața fără să-ți dai seama, încă din copilărie.

Un stil de viață dezorganizat și sedentar determină corpul să acumuleze energie abia în a doua parte a zilei și devii mai activ noaptea.

Odată ce te-ai obișnuit să te trezești la jumătatea zilei și să stai treaz până noaptea târziu, cu greu îți mai poți schimba obiceiul, iar încercarea de a te adapta la o viață diurnă nu doar că ar putea eșua, dar îți afectează și sănătatea.

Studiul a fost publicat în Chronobiology International, un cotidian științific, și au fost testați 500.000 de britanici cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. Viața nocturnă nu este nici ea prea sănătoasă, după cum îți spuneam, pentru că ești ființă diurnă, așa că ești mai predispus la boli precum diabet și tulburări mintale sau neurologice. Malcolm von Schantz, profesor la Universitatea din Surrey spune că acest fenomen a devenit o problemă crucială în domeniul sănătății publice, pe care și autoritățile, dar și cetățenii de rând le ignoră.

Este puțin probabil ca patronii, companiile să organizeze un program în funcție de nevoile tale. Mai ai mult de așteptat până ce companiile vor înțelege că afectarea sănătății angajaților le va afecta până la urmă profitul la fel de mult precum realizarea unui program flexibil. Tot ceea ce poți face este să-ți alegi un job care să nu-ți dezechilibreze ritmul biologic pentru că mai târziu, nici statul și nici companiile nu vor plăti pentru însănătoșirea ta.