Plasturele cu ace nu este o metodă de tortură, ci un tratament care vindecă vederea
Un plasture de ochi căptușit cu ace dizolvabile poate părea o adevărată metodă de tortură, dar cercetătorii cred că invenția ar putea schimba fundamental modul în care tratăm tulburările oculare.
Ochiul uman este o structură delicată apărată de mai multe straturi protectoare. Acestea ne păzesc de patogeni și alte materiale periculoase care ar putea intra în contact cu ochii. Dar când ochiul este afectat de boli cum ar fi glaucomul sau degenerarea maculară, aceste bariere devin obstacole care fac tratarea o adevărată provocare.
În prezent, bolile oculare sunt tratate în general cu picături de ochi sau ace, ambele având dezavantajele lor. Picăturile de ochi nu pot furniza suficient medicament dintr-o aplicare și nu cred că mai trebuie menționat că utilizarea acelor în jurul corneei poate fi riscantă.
Cercetătorii au prezentat o nouă strategie care folosește ace dizolvabile pentru a elibera medicamente pe cornee. Prin penetrarea țesutului protector al corneei, acele funcționează ca niște micro-rezervoare pentru medicamente și furnizează o cantitate controlată pe o perioadă lungă de timp.
Până acum, invenția a fost testată numai pe șoareci, dar rezultatele sunt promițătoare și modul de funcționare nu este la fel de neplăcut pe cât sună la început. Plasturele poate fi aplicat printr-o presare ușoară și scurtă a degetului mare. Chiar dacă acele sună dureros, acestea sunt atât de puține încât nu pot provoca nicio durere și nu vor provoca nici sângerări.
De fapt, oamenii de știință spun că plasturii sunt la fel de ușor de purtat ca lentilele de contact, fără să provoace disconfort. Având în vedere că până acum niciun om nu a încercat plasturele, informațiile despre durere vin, de asemenea, de la șoareci. Cercetătorii au declarat că aceștia nu au observat semne de durere în grupul de testare.