The Nun – Un horror care pune România între cele mai blestemate locuri

de: Daniel Ștefan
06 09. 2018

The Nun este cel mai nou horror care rulează în cinematografe la începutul lunii septembrie. Filmat integral în România, Călugărița: Misterul de la mănăstire continuă povestea universului Conjuring, dar oferă și un tribut controversat imaginii României.

Din 7 septembrie, Călugărița: Misterul de la mănăstire va fi disponibil pe marile ecrane și vei putea descoperi continuarea unuia dintre cele mai înspăimântătoare filme de groază ale momentului: The Conjuring și Annabelle.

The Nun a fost unul dintre cele mai așteptate horror-uri ale toamnei 2018, dar filmul nu se ridică la înălțimea așteptărilor, tocmai din cauza referințelor nu tocmai potrivite la România.

România, încă o dată țara demonilor și a Evului Mediu autentic

Pelicula a fost filmată integral în țara noastră, iar acțiunea filmului îți dezvăluie acest lucru cu nonșalanță, dar exact când te simți mândru că ești român și că un film atât de celebru și-a transpus povestea la noi, apare brusc și decepția. Actorii trântesc o expresie de genul “Aici e Evul Mediu” de mai mare dragul, încât ți se cam taie tot cheful de vizionare.

The Nun este regizat de Corin Hardy (cunoscut pentru filmul The Hallow) şi produs de James Wan, alături de Peter Safran, cel din urmă fiind responsabil de toate filmele din franciza The Conjuring.

Sigur, intenția regizorilor n-a fost să creeze o reclamă proastă despre România, dar au reușit să scoată în evidență exact acea latură a superstiției, a fanatismului religios și a degradării morale care caracterizează o bună parte din populație încă din vremuri străvechi. Cel puțin, asta este impresia pe care ți-o lasă filmul. România este încă o dată considerată în filmele americane drept izvorul răului, locul unde diavolul își găsește sălașul chiar în mănăstiri, printre fețele bisericești măcinate de vicii și invidie. Un fanatic religios de la noi și-ar smulge părul din cap dacă s-ar uita la așa ceva.

Un preot care-și îneacă amarul cu „sângele Domnului” și o măicuță nonconformistă

Să nu exagerăm totuși, și să tratăm filmul ca atare. The Nun continuă povestea acestui univers horror, după ce călugărița demonică Valac, apare de câteva ori, dar se estompează într-o umbră tenebroasă de mister. The Nun dezvăluie acest mister și-ți arată secretele întunecate ale unei mănăstiri uitate de lume și chiar de Dumnezeu, din inima Munților Carpați, în România anului 1952, perioadă sumbră pentru țara noastră din toate punctele de vedere.

După ce o tânără călugăriţă de la Mănăstirea Cârța se sinucide în împrejurări suspecte, un preot cu un trecut zbuciumat, Părintele Burke (căruia îi cam place băutura când e stresat de coșmaruri), şi o măicuţă în devenire de la Roma, Irene, sunt trimişi de Vatican să investigheze cauzele morții călugăriței. Dacă te întrebi ce legătură are România cu Papalitatea, nu trebuie să uiți că vorbim aici de Transilvania, care a fost sub sceptrul catolicismului timp de sute de ani. Cumva, niște prelați de la Vatican sunt foarte interesați în anii ‘50 de soarta unei maici de la o mănăstire gotică din România. Pare absurd, dar să nu intrăm în astfel de detalii.

Preotul și tânăra măicuță, care încă n-a depus jurământul de călugărie trebuie să descopere secretul profan care ameninţă Abaţia Cârța, dar ajung să-și riște vieţile, credinţa şi chiar sufletele când se vor confrunta cu forţa malefică a calugăriţei demonice Valac. Întreaga acțiune a filmului devine o luptă dintre viață și moarte, între cei vii și cei blestemați.

Rolul Părintelui Burke este interpretat de Demian Bichir, nominalizat la Premiile Oscar și cunoscut pentru rolul din filmul A Better Life. Taissa Farmiga (cunoscută pentru serialul de televiziune American Horror Story) joacă rolul Maicii Irene, iar Jonas Bloquet (cunoscut pentru filmul Elle) este în rolul unui sătean de-al locului, zis Franțuzul, o fire neaoșă, pusă pe glume.

Distribuţia le mai include şi pe Charlotte Hope (cunoscută pentru serialul Game of Thrones) în rolul Măicuţei Victoria, de la Abația Cârța, pe românca Ingrid Bisu (Toni Erdmann) în rolul Măicuţei Oana, şi pe Bonnie Aarons, care a jucat și în The Conjuring 2.

Călugărița, cel mai amuzant horror din universul Conjuring

Ce este interesant la acest film e că încearcă să te și amuze, în timp ce te sperie, pentru că mai sunt intercalate replici și dialoguri nostime. Alte aspecte amuzante mai sunt numele românești, care pe mine mereu m-au făcut să zâmbesc când le-am auzit rostite de vorbitorii de limbă engleză, în special americani.

Chiar și așa, îți garantez că nu vei ieși de la acest film fără să te sperii măcar o dată. The Nun este destul de intuitiv și, pe alocuri clișeic, dar a doua parte a peliculei devine mai intensă și reușește să te retranspună în momente de încordare, iar în format 4DX, cu siguranță o să trăiești o experiență mult mai plăcută decât am prins eu la avanpremieră.

Dar, că să înțelegi mai bine firul epic al acțiunii, este bine să te uiți și la celelalte filme: The Conjuring 1 și 2, Annabelle 1 și 2 și chiar Amityville. Ai în articol un clip care clarifică cronologia evenimentelor din franciză. Dacă ți-au plăcut filmele precedente și nu ești prea deranjat de prejudecățile-clișeu pe care le au americanii despre România, atunci s-ar putea să te încânte și The Nun.