Tot ce se întâmplă în “Cars” de la Pixar are sens cu această teorie

de: Bianca Prangate
04 03. 2018

Celebra serie de filme „Cars” de la Pixar este amuzantă și isteață, dar ar putea ascunde ceva destul de întunecat.

Evenimentele din „Cars” au loc într-un univers asemănător cu al nostru în ceea ce privește abundența vegetației. Totuși, în filme nu apar niciodată oameni sau animale. Singurele forme de viață inteligente par să fie automobilele. Ele sunt deștepte, produc tehnologie și au propria lor civilizație organizată.

Dar dacă acest univers nu este pur și simplu unul diferit, ci chiar al nostru, peste câteva mii de ani în viitor? Primul indiciu care să susțină teoria ar putea veni de la faptul că mașinile au în continuare geamuri, uși, mânere dedeschidere și oglinzi retrovizoare. Aceste caracteristici ar fi utile doar pentru oameni.

În seria de filme, mașinile vorbesc multe limbi cunoscute de oameni. În principal, ele vorbesc engleza, dar unele mașini au vorbit și în japoneză și italiană. Mai mult, întregul Pământ este populat de mașini, iar acestea trăiesc în țări care au culturi și tradiții care se pliază perfect cu cele ale țărilor pe care le știm.

Mașinile folosesc același limbaj scris precum oamenii, pentru că sunt văzute scriind scrisori. Într-un univers în care mașinile au fost dintotdeauna singurele forme de inteligență, acest lucru nu ar avea prea mult sens.

Toate observațiile ne fac să ne întrebăm: ce s-a întâmplat, totuși, cu oamenii? De ce nu mai sunt și de ce mașinile le-au preluat cultura? Răspunsul este deopotrivă intrigant și înfiorător: oamenii sunt mașinile. Mai exact, în mașini se află oameni care oferă mașinii personalitate și inteligență. Ei sunt conectați la mai multe aparate, ca în diagrama de la Jalopnik.

Teoria aceasta se numește Teoria Homunculus. Ea explică faptul că universul mașinilor s-a născut din al nostru. Începutul erei mașinilor a venit odată cu mașinile automate. Oamenii pasionați de condus au respins ideea de mașini care se conduc singure și și-au creat propriile comunități.

La un moment dat, ceva dezastruos s-a întâmplat. Un dezastru biologic a ucis majoritatea oamenilor și animalelor. Singurii supraviețuitori au început să petreacă din ce în ce mai mult timp în mașinile pe care le conduceau. Relația simbiotică dintre oameni și mașini s-a aprofundat odată cu dezvoltarea unor interfețe cibernetice.

Mașinile au devenit un soi de corpuri protectoare pentru oameni. Ingineria genetică a dus la crearea unor noi oameni, din moment ce reproducerea pe cale clasică nu a mai fost o opțiune, care erau plasați direct în mașini.

Între creierele oamenilor și sistemele electrice ale mașinilor au fost dezvoltate interfețe, pentru a permite condusul mașinilor fără volan. Deșeurile solide și lichide au început să fie convertite în gaze și eliminate prin sistemele de eșapament ale mașinilor. De asemenea, parbrizul este o lupă uriașă care arată de fapt ochii oamenilor din interior.

Toate aceste lucruri explică de ce mașinile din „Cars” sunt atât de umane. Partea creepy este că mașinile probabil nu sunt conștiente de întreaga situație, pentru că nu au idee că a existat vreodată un alt normal.