Cum găsește NASA supraviețuitori printre ruinele din Nepal

Cum găsește NASA supraviețuitori printre ruinele din Nepal

Un nou gadget dezvoltat de cei de la , cu un numele FINDER, a reuşit, după atât de multe zile, să găsească noi supravieţuitori prin

Una dintre cele mai mari catastrofe din ultimul an este cutremurul din Nepal. Respectivul eveniment a generat atât pagube omeneşti a căror amploare nu este încă foarte bine estimată, cât şi pagube materiale de câteva zeci de miliarde de dolari.

Pentru că nu şi-au pierdut speranţa că ar mai exista în continuare supravieţuitori printre ruine, o echipă de salvare formate din membri NASA, JPL şi Homeland Security s-a deplasat în Nepal cu un gadget revoluţionar. Acesta are forma unui troller de mici dimensiuni, ilustrat în imaginea de mai sus, dar nu este un produs comercial. Se numește FINDER, iar numele este o abreviere de la Finding Individuals for Disaster and Emergency Response.

Funcţionalitatea aparatului implică depistarea de bătăi ale inimii şi ,,auzirea” respiraţiei prin 9,14 metri de moloz, 6 metri de ciment şi până la 30,5 metri de câmp deschis. La interior ascunde un radar cu microunde ce caută semne de viaţă în împrejurimi, iar în secunda următoare poate afişa poziţia unei persoane descoperite cu o precizie de 1,5 metri.

Testele cu FINDER au fost iniţiate pentru prima oară în 2013. În NEPAL, două prototipuri ale acestui gadget au ajuns pe 29 aprilie, la patru zile după cutremur. Într-un timp foarte scurt, acestea au depistat patru bărbaţi aflaţi încă în viaţă prin clădirile dărâmate.

Astăzi, pe 7 mai, în Virginia, SUA, la Virginia Task Force One Training Facility, se va demonstra din nou utilitatea micuţului troller inteligent şi se va anunţa oficial dacă va deveni sau nu un produs comercial, urmând ca la scurt timp să intre în portofoliul mai multor organizaţii de intervenţie de pe mapamond.

Citește și: