Cum afectează încălzirea globală evoluția temperaturilor extreme

de: Andreea Cuzub
02 12. 2018

Unii oameni aleg să ignore sau chiar să nege existența încălzirii globale, cu toate că nu e nevoie să fii expert ca să-ți dai seama că vremea începe să o ia razna.

De la schimbările bruște de temperatură, până la fenomenele meteo extreme tot mai des întâlnite, poți să observi cu ochiul liber că vremea suferă schimbări dramatice. O nouă cercetare vine să cimenteze aceste idei și arată că perioadele de căldură extremă, atât în timpul verii, cât și în timpul iernii sunt în continuă creștere.

Studiul publicat în „Journal of Geophysical Research: Atmospheres” a examinat schimbările care au loc la nivelul temperaturilor extreme. Astfel, cercetătorii au constatat că evenimentele de căldură extremă au crescut în Statele Unite și Canada începând cu 1980. Tendința ascendentă este remarcată cel mai mult în sudul Statelor Unite, în special în Ozarsk și sudul Arizonei, precum și în nordul Quebecului.

Asta înseamnă că există mai multe zile extrem de calde în timpul verii, precum și mai multe zile care sunt considerate extrem de calde pentru o anumită perioadă a anului, cum ar fi zilele anormal de calde din timpul iernii.

Pe de altă parte, cercetarea a constatat că atât evenimentele relative cât și cele de frig extrem sunt în scădere, în special în Alaska și nordul Canadei, dar și de-a lungul coastei atlantice a Statelor Unite. În aceste zone există mai puține cazuri de temperaturi extreme reci, fie în comparație cu intervalul normal din timpul iernii sau pentru zilele neobișnuit de reci din vară.

Temperaturile extreme prezintă un risc ecologic mai mare pentru multe specii, în comparație cu încălzirea medie. De asemenea, ele pot avea un impact important asupra mediului, agriculturii și sănătății umane, fie că ne place sau nu să recunoaștem acest lucru. Chiar dacă studiul de față se axează pe zona Statelor Unite și a Canadei, nu înseamnă că fenomenul nu are loc, într-o măsură mai mică sau mai mare, în toată lumea.

De exemplu, anul 2018 a reușit să stabilească noi recorduri de temperaturi extreme. Cel mai elocvent exemplu vine din Nawabshash, Pakistan, unde pe 30 aprilie s-au înregistrat 50,2 grade Celsius, temperatură pe care meteorologii o consideră drept cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată pe Pământ, pentru luna aprilie.